Linkovi

Pentagon zabranio isticanje zastava Konfederacije


Sekretar za odbranu SAD Mark Esper, arhiva

Pentagon je posle višenedeljne rasprave odlučio da u petak zabrani isticanje zastava Konfederacije u vojnim ispostavama, ali se u dopisu o novoj politici izričito ne pominju reč zabrana niti ta određena zastava, prenosi agencija Asošijeted pres.

Zvaničnici su novu politiku opisali kao kreativan način da se zabrani isticanje zastave Konfederacije, bez otvorenog suprostavljanja predsedniku Donaldu Trampu koji je protiv tog poteza.

U dopisu, koji je u četvrtak veče potpisao sekretar za odbranu Mark Esper, navode se vrste zastava koje mogu da budu istaknute u vojnim objektima, a među kojima nema one sa obeležjima Konfederacije.

Time je zabranjeno njeno isticanje, a da nije izričito upotrebljena reč "zabrana".

"Moramo uvek da budemo usredsređeni na ono što nas ujedinjuje, na našu zakletvu da ćemo poštovati Ustav i zajedničku obavezu da branimo naciju. Zastave koje ističemo moraju da budu usklađene sa vojnim imperativima - redom i disciplinom, tretiranjem svih ljudi s dostojanstvom i poštovanjem i odbacivanjem simbola koji izazivaju podele", navodi se u dokumentu.

Prihvatljivo je isticanje nacionalnih i državnih zastava, zatim zastava drugih saveznika i partnera i onih sa zvaničnim simbolima vojnih rodova.

Zastave, spomenici i vojne baze sa simbolima Konfederacije postali su tema nacionalne debate posle protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja u Mineapolisu.

Demonstranti, koji su protestovali protiv policijske brutalnosti i rasizma, zahtevali su uklanjanje spomenike Konfederaciji u više gradova. Pojedini lokalni zvaničnici razmatraju njihovo uklanjanje, ali su suočeni sa oštrim protivljenjem u nekim područjima.

Prema neimenovanom zvaničniku Sekretarijata za odbranu, odluka da se izričito ne navede koje su zastave zabranjene, doneta je da bi se osiguralo da je nova politika nestranačka i da bi ne bi mogla da bude osporena pred sudovima, kao kršenje slobode govora.

Tramp je otvoreno odbacio ideju o menjanju imena vojnih baza, nazvanih po liderima Konfederacije, a branio je isticanje zastave iz tog perioda, navodeći da je reč o pitanju slobode govora.

Ratna zastava Konfederacije je crveno polje sa plavim znakom X i 13 belih zvezdica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG