Linkovi

Tramp: Prekid vatre u severnoj Siriji trajan, ukidaju se sankcije Turskoj


Predsednik Donald Tramp govori o Siriji u Beloj kući, u prisustvu potpredsednika SAD Majka Pensa (levo) i državnog sekretara Majka Pompea (Foto: Reuters/Tom Brenner)

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u sredu da će Sjedinjene Države ukinuti sankcije Turskoj i da ga je Ankara informisala da će trajno prekinuti ofanzivu protiv kurdskih boraca u severoistočnoj Siriji.

"Rano jutros, turska vlada informisala je moju administraciju da će zaustaviti borbe i ofanzivu u Siriji i da će prekid vatre biti trajan. Međutim, reč 'trajan' je u tom delu sveta pomalo nepouzdana. Svi to razumemo", rekao je Tramp.

Tramp je ocenio da je primirje "veliki napredak", koji je ispregovarao tim na čelu sa potpredsednikom Majkom Pensom.

"Bezbrojni životi su sada spaseni zbog naših pregovora sa Turskom, što je ishod koji je postignut bez prolivanja američke krvi. Nije bilo povreda, niko nije upucan, niti ubijen", poručio je predsednik.

Takođe je dodao da je sekretaru za finansije Stivenu Mnučinu naložio da ukine sankcije koje su Turskoj uvedene zbog akcija protiv Kurda na severoistoku Sirije, "osim ako se nešto ne dogodi s čim nismo zadovoljni".

Američki lider je najavio i promenu kursa u odnosima SAD sa Bliskim istokom, gde je, kako je naglasio, poginuo preveliki broj američkih vojnika.

"Sjedinjene Države će prepustiti nekom drugom da se bori oko tog dugog, krvavog peska. Koliko Amerikanaca mora da umre na Bliskom istoku u sred tog drevnog sektaškog i plemenskog sukoba? Ja sam odlučan da krenem drugačijim putem, koji vodi do pobede za Ameriku", poručio je američki predsednik.

Međutim, članovi Kongresa nastavili su da kritikuju Trampa zbog iznenadne odluke da povuče američke vojnike iz severne Sirije, posle koje je pokrenuta turska ofanziva.

"Tri nedelje nakon što je najavio povlačenje snaga, predsednik po svemu sudeći nema jasnu strategiju za nanošenje trajnog poraza Islamskoj državi i rešavanje haosa koji je napravio u Siriji", rekao je lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

Ruske snage ušle u Kobani

Turska je u utorak saopštila da "nema potrebe" da nastavi vojnu ofanzivu protiv Kurda u Siriji i da su joj Sjedinjene Države prenele da su se kurdski borci povukli iz pograničnog područja.

Ankara se oglasila nekoliko sati nakon isticanja petodnevnog prekida vatre. Turska je u ofanzivu protiv kurdskih boraca, koje smatra teroristima zbog navodnih veza sa kurdskim separatistima na turskoj teritoriji, krenula posle Trampove odluke da pre dve nedelje povuče američke vojnike iz severne Sirije.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan u utorak su postigli dogovor o zajedničkim patrolama snaga dve zemlje u pograničnom delu u Siriji, a ruska vojna vozila ušla su u sredu u grad Kobani na granici sa Turskom.

Prema sporazumu, kurdski borci povući će se 30 kilometara od celokupne granice Turske i Sirije, duge 440 kilometara, ali i napustiti gradove Manbidž i Tel Rifat.

U međuvremenu, američki sekretar za odbranu Mark Esper je u sredu u Bagdadu razgovarao sa iračkim zvaničnicima o dolasku američkih vojnika koji su se nedavno povukli iz Sirije.

Oko 700 stotina vojnika ušlo je u zapadni deo Iraka, gde se već nalazi 5 hiljada pripadnika američke vojske.

Esper je rekao da će dodatni vojnici pomoći u odbrani Iraka i da će učestvovati u mogućim anti-terorističkim operacijama u Siriji. Međutim, iračka vlada saopštila je da američke snage nemaju dozvolu da ostanu u Iraku.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG