Linkovi

Tramp ponovo napao Jevreje koji glasaju za demokrate


도널드 트럼프 미국 대통령이 21일 백악관 사우스론에서 기자들의 질문에 답하고 있다.
도널드 트럼프 미국 대통령이 21일 백악관 사우스론에서 기자들의 질문에 답하고 있다.

Predsednik Donald Tramp insistira na tome da američki Jevreji glasaju za republikance jer bi, kako ocenjuje, glasanjem za demokrate pokazali neznanje i nelojalnost. Tramp je to prvi put poručio početkom nedelje, kada je ponovo napao članice Kongresa kojima je Izrael, na zahtjev američkog lidera, zabranio posjetu. Međutim, mnogi Jevreji smatraju da Trampovo preispitivanje njihove lojalnosti podsjeća na izjave koje su tokom istorije podsticale ksenofobiju protiv Jevreja širom svijeta. U Izraelu, Trampovi komentari su izazvali različite reakcije.

Američki predsjednik ne odustaje od poruke da bi američki Jevreji, glasanjem za demokrate, pokazali ili “potpuno neznanje ili veliku nelojalnost”. U utorak je, u obraćanju novinarima ispred Bijele kuće, otišao korak dalje i demokrate optužio da žele da urade mnogo loših stvari Izraelu.

"Po mom mišljenju, ako glasate za demokrate, onda ste veoma nelojalni jevrejskom narodu i Izraelu. I samo slabi ljudi bi rekli nešto drugačije”.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer, jedan od najuticajnijih jevrejskih članova američkog Kongresa, osudio je Trampovu izjavu zato što, kako je tvitovao, svjesno ili nesvjesno ohrabruje anti-semite u Americi i svijetu. Senator Berni Sanders iz Vermonta, jedini Jevrejin koji se kandidovao za predsjednika SAD, komentarisao je Trampovu izjavu na skupu u Ajovi.

"Ja sam ponosni Jevrejin i nemam problema da glasam za demokrate. U stvari, planiram da glasam za Jevrejina za budućeg predsjednika Sjedinjenih Država””.

Demokratski predsednički kandidat Berni Sanders govori u Ajovi, 20. avgust 2019.
Demokratski predsednički kandidat Berni Sanders govori u Ajovi, 20. avgust 2019.

Mnogi Jevreji u Izraelu saglasni su sa američkim predsjednikom.

"U pravu je - million odsto. Oni nisu lojalni. Demokrate nisu lojalne. Uvijek su bile protiv nas, protiv naroda, zemlje, Izraela. Doveli su nam Klintona i Obamu. A šta je Obama donio? Samo probleme. Tramp je u pravu”, smatra vlasnik radnje Josi.

"Vjerovatno zna šta govori. Ako je to Tramp rekao, 100 odsto se slažem sa njim”, kaže radnik Itsik Čuna.

Međutim, neki stanovnici Izraela, među kojima je akademik iz Tel Aviva Šmuel Rozner, zabrinuti su zbog Trampovih izjava.

"Iz naše duge istorije znamo da preispitivanje lojalnosti Jevreja nikada nije dobro za jevrejski narod. Bez obzira da li je riječ o njihovoj lojalnosti prema zemljama u kojima žive, ili narodu, takve izjave uvijek služe kao municija u rukama neprijatelja Jevreja. A kada predsjednik Sjedinjenih Država kaže tako nešto, onda se stvara atmosfera koja nije zdrava i bezbjedna za većinu Jevreja”.

Prema nedavnim anketama, oko 75 odsto američkih Jevreja identifikuje se kao demokrate, a Trampovi komentari o lojalnosti se smatraju pokušajem da se to promijeni.

Bez obzira na to kojoj stranci pripadaju, mnogi Jevreji strahuju da bi komentari da su lojalniji Izraelu i svojoj vjeri, nego zemlji u kojoj žive, mogli da ugroze njihovu bezbjednost u trenutku kada se na javnu scenu vraćaju neonacisti i oni koji zagovaraju superiornost bijele rase.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG