Linkovi

Tramp stigao u Majami, u utorak se pojavljuje pred sudom


Donald Tramp izlazi iz aviona u Majamiju. (Foto:REUTERS/Marco Bello)
Donald Tramp izlazi iz aviona u Majamiju. (Foto:REUTERS/Marco Bello)

MAJAMI - Bivši predsednik Amerike Donald Tramp stigao je u Majami. Tramp bi trebalo da se pojavi u federalnom sudu u Majamiju u utorak u 3 sata po lokalnom vremenu, na početku procesa.

On je rekao da je nevin i da će nastaviti svoju kampanju za predsedničke izbore 2024. Tramp koji u sredu puni 77 godina, otišao je sa golf kluba u Bedminsteru u Nju Džersiju u vozilu sa pratnjom od aerodroma u Njuarku, gde ga je čekao privatni džet kojim je otputovao u Majami. Njegove pristalice okupile su se ispred golf kluba u Majamiju čiji je vlasnik Tramp, budući da će on tu provesti noć.

"Nadam se da cela zemlja gleda šta radikalna levica radi Americi", napisao je Tramp na svojoj mreži Truth Social, pre nego što je avionom na kome piše velikim slovima njegovo prezime, odleteo za Floridu.

Trampove pristalice u Majamiju (Foto: AP/Gerald Herbert)
Trampove pristalice u Majamiju (Foto: AP/Gerald Herbert)

Istraživanje Rojtersa i Ipsosa koje je objavljeno u ponedeljak, pokazuje da 81 odsto republikanaca veruje da su optužbe politički motivisane. Anketa takođe pokazuje da Tramp i dalje ubedljivo vodi u stranačkoj trci za nominaciju za predsedničkog kandidata.

Oni koji se predstavljaju kao republikanci, njih 43 odsto navodi da im je Tramp omiljeni kandidat, dok ih je 22% izabralo guvernera Floride Rona Desantisa, najvećeg rivala bivšem predsedniku. Početkom maja, Tramp je vodio 49% prema 19%, ali to je bilo pre nego što je Desantis zvanično ušao u kampanju.

Donald Tramp pozdravlja pristalice iz automobila (Foto:AP/Alex Brandon)
Donald Tramp pozdravlja pristalice iz automobila (Foto:AP/Alex Brandon)

Vilijem Bar, sekretar za pravosuđe u administraciji Donalda Trampa, ocenio je da je optužnica kojom se Tramp tereti da je nezakonito držao strogo poverljiva dokumenta o nacionalnoj bezbednosti, nakon što je napustio funkciju, „veoma, veoma inkriminišuća“.

Drugi republikanci su, međutim, stali u Trampovu odbranu, rekavši da je optužnica neopravdan politički napad koji treba da ga spreči da ponovo osvoji mandat predsedničkim izborima 2024.

"Ako je čak i polovina istinita, onda je potpuno uništen. Mislim, to je veoma detaljna optužnica“, rekao je Bar za televiziju Foks njuz. "Ideja da se Tramp predstavi kao žrtva lova na veštice je smešna."

Bar je dodao da se ne sme zaboraviti da je sve počeo kada je Tramp poneo više od 300 poverljivih dokumenata u svoju vilu na Floridi po isteknu mandata - umesto da ih preda Nacionalnom arhivu, kako to nalaže zakon.

"Bio je u krivu kada je mislio da ima pravo da uzme te dokumete. Oni su među najosetljivijim tajnama koje zemlja ima i moraju biti pod nadzorom arhiva. Nije imao pravo da ih zadrži u svojoj vili, i to tako da se svakome kome je stalo do nacionalne bezbnednosti, prevrće želudac", kazao je Bar.

Tramp, koji tvrdi da je nevin, u različitim vremenskim periodima držao je neke od dokumenata u kupatilu, spavaćoj sobi i na podijumu za ples, pokazuje optužnica.

Federalna velika porota u Majamiju prošle nedelje je podigla optužnicu od 37 tačaka protiv Trampa, optužujući ga za „namerno zadržavanje“ 31 dokumenta o nacionalnoj odbrani, zajedno sa još šest optužbi, uključujući ometanje pravde i skrivanje dokumenata da ih njegovi advokati ne bi videli, te da bi davali lažne izjave u istrazi.

Nasuprot Baru, drugi republikanci su kritikovali specijalnog tužioca Džeka Smita zbog pokretanja slučaja protiv bivšeg predsednika koji je i sada favorit za predsedničku nominaciju Republikanske stranke.

Jedan od vernih Trampovih branilaca, senator Lindzi Grejem, rekao je za televiziju ABC da "Tramp nije špijun", uprkos tome što su neke optužbe podignute na osnovu Zakona o špijunaži.

Grejem je dodao da "ono što je Tramp uradio nije gore od toga što je uradila Hilari Klinton 2016. godine, u vezi sa poverljvim dokumentima u njenom privatnom mejlu".

"Vrlo je slično onome što je on uradio“, rekao je Grejem. "Nije joj se ništa dogodilo."

Republikanski član Predstavničkog doma Džim Džordan, Trampov pristalica, rekao je za CNN da je optužnica protiv Trampa "potpuna uvreda za vladavinu prava" i ponovio Trampovu tvrdnju da je skinuo oznaku poverljivosti sa dokumenata pre nego što je napustio funkciju.

U optužnici se, međutim, navodi da je Tramp, nakon što je napustio funkciju, pokazao drugim ljudima nekoliko dokumenata, priznajući da su i dalje poverljivi i da nema ovlašćenja da im tu oznaku skine.

Demokratski senator Kris Kuns rekao je da "predsednik Tramp nema nikoga da krivi osim sebe samog” što je optužen u slučaju zadržavanja poverljivih dokumenata, napominjući da su i Bajden i Trampov potpredsednik Majk Pens, brzo predali poverljiva dokumenta nakon napuštanja potpredsedničke funkcije.

Tramp je u subotu krenuo u kampanju mitinzima u Džordžiji i Severnoj Karolini, kritikujući specijalnog tužioca Džeka Smita i Sekretarijat za pravosuđe koji vode slučaj protiv njega.

"Ovo je poslednja bitka“, rekao je Tramp u gradu Kolumbusu u Džordžiji. "Ili komunisti pobeđuju i uništavaju Ameriku, ili mi uništavamo komuniste“, rekao je bivši predsednik.

Tramp je kritikovao "globaliste, ratne huškače u vladi i bolesnu političku klasu koja mrzi Ameriku". Takođe je Sekretarijat za pravosuđe opisao kao "bolesno gnezdo ljudi koje treba hitno očistiti", a tužioca Smita nazvao "poremećenim" i "otvorenim hejterom Trampa".

U intervjuu za Politiko, Tramp je obećao da će nastaviti sa predsedničkom kandidaturom - čak i ako bude osuđen.

"Nikada neću odustati", kazao je Tramp i dodao da misli da će biti oslobođen, iako priznaje da su optužbe ozbiljne. "Niko ne želi da bude optužen".

XS
SM
MD
LG