Linkovi

Vučić odlikovao predsednika Gasproma


რუსეთ-ფინეთის საზღვარი. ფოტო გადაღებულია 22 სექტემბერს, სააგენტო "როიტერის" ფოტოგრაფის მიერ
რუსეთ-ფინეთის საზღვარი. ფოტო გადაღებულია 22 სექტემბერს, სააგენტო "როიტერის" ფოტოგრაფის მიერ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je Orden srpske zastave drugog stepena predsedniku Upravnog odbora Gasproma Alekseju Mileru.

Vučić je Milera odlikovao za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Rusije, uz ocenu da je Miler pokazao srcem, a ne novcem kako poštuje malu zemlju, slobodarski opredeljenu i njen narod, koji je uvek uspevao da sačuva svoju zemlju.

Miler je istakao da nagradu shvata kao visoku ocenu rada cele kompanije na srpskom tržištu.

"Veliko hvala našim srpskim partnerima, srpskim prijateljima na konstruktivnom i zajedničkom radu. Rusko-srpska saradnja će jačati, naše partnersto u energetici će se širiti i radićemo na novim projektima. Gasprom će uvek biti uz vas”, poručio je Miler.

On je podvukao da je Gasprom i u najkomplikovanijim prilikama poštovao obavezu prema građanima Srbije i isporučivao gas. Zahvalio je srpskim partnerima na konstruktivnoj saradnji u više polja - isporuka, transport i skladištenje gasa.

"Poslednjih godina se isporučuje više gasa nego što je predviđeno, 150 miliona kubnih metara, što van svake sumnje svedoči o uspešnom socio-ekonomskom razvoju Srbije", rekao je Miler.

Prema njegovim rečima, od početka godine je primetna tendencija rast isporuke gasa, u odnosu 2017. godinu.

"Dajemo sve od sebe da pojačamo transport i isporuku gasa na srpsko tržište", rekao je Miler i i istakao značaj skladišta Banatski dvor.

On je ocenio kao upsešno poslovanje NIS-a, koji, kako kaže, uplaćuje najviše novca budžet i vodi modernizaciju preduzeća na osnovu najnovijih svetskih tehnologija. Miler je rekao da postoji ogromnan potencijal za razvoj saradnje na polju gasifikacije.

Orden je dodeljen samo nedelju dana pošto je Evropski parlament u svom izveštaju o Rusiji ocenio da izgradnju gasovoda "Severni tok 2" treba obustaviti jer jača zavisnost EU od Rusije i nije u skladu sa energetskom politikom EU. Trasa ovog izvora snabdevanja gasom treba da prođe jednim delom i preko teritorije Srbije, čime bi zemlje Balkana smanjile zavisnost od gasovoda koji ide preko Ukrajine u evropske zemlje.

XS
SM
MD
LG