Linkovi

Sekretarka za unutrašnju bezbednost na granici posle smrti drugog deteta


Arhiva - Sekretarka za unutrašnju bezbednost SAD, Kirstjen Nilsen, levo, razgovara sa agentkinkom Granične patrole u blizini utvrđene strukture zida na granici, 26. oktobra 2018, u Kaleksiku, Kalifornija.

Sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen u petak je posetila teksaški pogranični grad, gde je osmogodišnji dečak iz Gvatamale bio u pritvoru sa svojim ocem, pre nego što je preminuo.

Portparolka Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS) Keti Voldmen rekla je ranije ove nedelje da Nilsen planira da obiđe više stanica i podstanica i da bi po rasporedu trebalo da se sastane sa tehničarima hitne ponoći i drugim medicinskim osobljem, kao i sa lokalnim zvaničnicima.

Prema rasporedu, Nilsen bi trebalo da ode u Jumu u Arizoni u subotu.

DHS nije odmah objavio više detalja o putovanju, niti sa kim se Nilsen sastala, saopštavajući da je to zatvoreno za medije. Kasno u petak, gradonačelnik El Pasa, Di Margo, potvrdio je da je bio među onima koji u se satali sa Nilsenovom, rekavši da je raspravljano o "našim imigracionim potrebama na granici". U izjavi Margo, republikanac, nije pomenuo smrt dečaka niti da li je o tome raspravljano.

Katarina Gomez objavila je ovu fotografiju svog polubrata, Filipea Gomeza Alonzoa, starog 8 godina, u blizini njihovog doma u Gvatamali, 12. decembra 2018.
Katarina Gomez objavila je ovu fotografiju svog polubrata, Filipea Gomeza Alonzoa, starog 8 godina, u blizini njihovog doma u Gvatamali, 12. decembra 2018.

Ovo putovanje događa se četiri dana nakon smrti osmogodišnjeg Filipea Gomeza Alonzoa. Filipeje drugo gvatamalansko dete koje je umrlo u vladinom pritvoru u tri nedelje.

Senatori žele odgovore

Nilsen je nazvala smrt "duboko zabrinjavajućom i srceparajućom", zahtevaući medicinsku pomoć iz drugih vladinih agencija, uključujući i američku Obalsku stražu. A dok je Nilsen putovala u Teksas, senatori demokrate iz Novog Meksika, Tom Udal i Martin Hajnrih, poslali su pismo u petak tražeći odgovore o smrti dečaka.

"Sled događaja, akcije i faktori koji su vodili do smrti Filipea i dalje se odmotavaju, ali informacije koje su postale javne do sada uzbunjuju i zahtevaju momentalnu pažnju i istragu", kaže se u pismu.

Filipea i njegovog oca, Agustina Gomeza, uhapsili su granični agenti 18. decembra u blizini mosta Paso del Norte koji povezuje El Paso sa Huarezom, Meksiko, tvrdi američka Carinska i granična zaštita (CBP). Njih dvojica su bili zatvoreni u centru u blizini mosta i zatim u stanici granične patrole u El Pasu, sve dok u 1 sat posle ponoći u nedelju nisu odvedeni u ustanovu u Alamogordou, Novi Meksiko, oko 145 kilometara dalje.

Uzrok smrti predmet istrage

Nakon što su agenti primetili da Filipe kašnje, otac i sin su prevezeni bolnicu Alamogordo, gde je Filipeu dijagnostikovana obična prehlada i temperatura od 39,4 stepena, saopštava CBP.

Filipe je zadržan na posmatranju 90 minuta, tvrdi CBP, pre nekgo što je otpušten sa receptima za amokicilin i ibrufen.

Ali, dečak se osećao bolesnim i kasnije tokom ponedeljka i bio je ponovo primljen u bolnicu. Umro je malo pre ponoći.

Vlasti Novog Meksika saopštile su kasnije u četvrtak da je autopsija pokazala da je Filipe imao grip, ali da moraju da se obave dodatni testovi pre nego što se utvrdi uzrok smrti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG