Linkovi

Drugi vikend zatvorene vlade, Tramp i demokrate krive jedni druge


Predsednik Tramp i demokrate se međusobno okrivljuju za delimično zatvaranje vlade ali nisu obavili mnogo ozbiljnijih razgovora ovih dana, dok počinje drugi vikend prekida u sistemu isplate plata federalnim i javnim radnicima.

Tramp je otišao i korak dalje, i zapretio da će zatvoriti granicu sa Meksikom kako bi izvršio pritisak na Kongres da ispuni njegov zahtev i izdvoji novac za izgradnju zida na granici. Demokrate su obećale da će usvojiti zakon o nastavku finansiranja vlade čim, u četvrtak, preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom ali time se neće ništa postići bez saradnje Trampa i Senata koji kontrolišu republikanci.

Posledice delimičnog zatvaranje vlade sada se više osećaju. Agencija za zaštitu životne sredine (EPA), koja je imala sredstva da radi nedelju duže od nekih drugih agencija, u ponoć je morala da primeni sopstveni plan zatvaranja. Portparolka agencije Moli Blok kaže da su mnogi od 14.000 radnika na prinudnom odmoru dok će timovi za reagovanje u slučaju prirodnih nepogoda morati da rade bez plate, kao i radnici neophodni za sprečavanje neposrednih pretnji po javno zdravlje.

Novac ponestaje i instituciji Smitsonijan, koja je saopštila da će njeni muzeji i galerije, popularni kod turista i samih građana prestonice, sredinom nedelje biti zatvoreni ukoliko se delimično zatvaranje vlade nastavi.

Ne čini se da je predsednik Tramp išta bliži dobijanju novca za svoj zid na granici, za koji je tokom predsedničke kampanje obećao da će primorati Meksiko da ga plati. On to nije uspeo a demokratski lideri sada odlučno tvrde da neće odobriti novac za projekat koji vide kao neefikasan i rasipinički. Ni demokrate ne pokazuju znake popuštanja.

Trampov novoimenovani šef osoblja Mik Malvejni izjavio je da demokrate više ne pregovaraju sa administracijom o ranijoj ponudi Bele kuće da prihvati manje od 5 milijardi dolara koje Tramp traži za zid. Demokrate su saopštile da je Bela kuća ponudila da prihvati 2,5 milijardi dolara za graničnu bezbednost ali je lider demokrata u Senatu Čak Šumer preneo potpredsedniku Majku Pensu da to nije prihvatljivo. Takođe nije garantovano da bi sam Tramp pristao na tu sumu.

Malvejni je, gostujući u programu televizije Foks Njuz pokušao da krivicu prebaci na Nensi Pelosi, liderku demokrata u Predstavničkom domu. Rekao je da je Šumer zainteresovan za kompromis ali da Pelosi rizikuje da ne bude izabrana za predsednicu Predstavničkog doma ako prihvati zahteve Bele kuće. Pelosi je, zapravo, potpuno osigurala glasove potrebne da bude izabrana za predsednicu Predstavničkog doma i nema naznaka da postoji bilo kakav sukob između nje i Šumera.

U međuvremenu, predsednik Meksika Andres Nauel Lopes Obrador oprezno je reagovao na Trampovu pretnju da će zatvoriti granicu, nazivajući to "unutrašnjim pitanjem američke vlade."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG