Linkovi

Tramp još ne želi da otkrije vreme i mesto susreta s Kimom


Žena sa kišobranom prolazi ispred ogromnog ekrana u Tokiju, na kojem se vide američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un (Foto: Koji Sasahara/AP)
Žena sa kišobranom prolazi ispred ogromnog ekrana u Tokiju, na kojem se vide američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un (Foto: Koji Sasahara/AP)

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da su mesto i vreme susreta sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom određeni, ali nije otkrio detalje.

Pre polaska u Dalas, Tramp je rekao da su u toku suštinski razgovori između Vašingtona i Pjongjanga. Predsednik SAD je dodao da su vreme i lokacija sastanka sa Kim Džong Unom već dogovoreni i da će uskoro biti objavljeni.

Kada je reč o američkim zatvorenicima u Severnoj Koreji, Tramp kaže da su se „mnoge stvari već desile u vezi sa njima“ i ponovo je nagovestio da bi mogli da budu oslobođeni.

Trojica korejskih amerikanaca se trenutno nalaze u zatvoru u Severnoj Koreji: Toni Kim i Kim Hak Song, koji su predavali na Univerzitetu u Pjongjangu uhapšeni su 2017, dok je treći zatvorenik Kim Dong Čul uhapšen 2015. zbog optužbi za špijunažu, a 2016. i osuđen na 10 godina zatvora, što podrazumeva i težak rad.

Prentagon smanjuje broj vojnika u Južnoj Koreji

U međuvremenu, Pentagon razmatra opciju smanjenja broja američkih vojnika u Južnoj Koreji, prenosi Njujork tajms.

Uticajni dnevnik piše da je predsednik Donald Tramp poručio Pentagonu da se pripremi za smanjenje broja od 23 hiljade američkih vojnika, koliko ih sada ima u Južnoj Koreji.

Njujork tajms navodi da smanjenje broja vojnika ne bi trebalo da bude ustupak u pregovorima između Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Tramp se ranije saglasio sa smanjenjem trupa u Koreji, odnosno rekao da ako trupe ostaju - Seul mora da snosi veće troškove.

Južna Koreja je ranije saopštila da pitanje američkih vojnika nije povezano sa bilo kakvim budućim mirovnim sporazumom, i da američke trupe mogu da ostanu bez obzira na sporazum sa Pjongjangom.

XS
SM
MD
LG