Linkovi

Trampova saradnica priznala krivicu za pokušaj prekrajanja izbornih rezultata u Džordžiji


Sidni Pauel i Rudi Đulijani na konferenciji za medije u novembru 2020, posle predsedničkih izbora (Foto: AP/Jacquelyn Martin)
Sidni Pauel i Rudi Đulijani na konferenciji za medije u novembru 2020, posle predsedničkih izbora (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Advokatica Sidni Pauel priznala je krivicu u zamenu za ublažavanje optužnice za pokušaj poništavanja poraza Donalda Trampa na izborima 2020. u Džordžiji.

Time je postala druga optužena, u tom velikom slučaju, koja je postigla dogovor za tužiocima.

Pauel, koja je zajedno sa Trampom i još 17 drugih optužena za kršenje državnog zakona protiv reketiranja, izjasnila se o krivici samo dan pre nego što je trebalo da počne izbor porote na njenom suđenju. Ona je priznala krivicu za šest prekršaja koji je terete za udruživanje radi namernog ometanja vršenja izborne dužnosti.

Kao deo sporazuma, ona će služiti šest godina uslovne kazne, moraće da plati 6.000 dolara i da napiše pismo izvinjenja državi Džordžiji i njenim stanovnicima. Takođe je pristala da svedoči protiv drugih optuženih na budućim suđenjima.

Pauel (68) je prvobitno bila optužena za reketiranje i još šest tačaka u okviru širokog plana da se republikanski predsednik zadrži na vlasti nakon što je izgubio na izborima 2020. od demokrate Džoa Bajdena. Tužioci kažu da je učestvovala u neovlašćenom korišćenju izborne opreme u izbornoj kancelariji ruralnog okruga u Džordžiji.

Prihvatanje sporazuma o priznanju krivice je neobičan je razvoj događaja za pravnu zastupnicu koja je, možda više nego bilo ko drugi, snažno isticala neosnovane teorije zavere o ukradenim izborima, suočena sa opsežnim dokazima koji govore suprotno.

Ako je tužioci primoraju da svedoči, mogla bi da pruži uvid u konferenciju za novinare na kojoj je učestvovala u ime Trampa i njegove kampanje, ubrzo nakon izbora, kao i na sastanak u Beloj kući kojem je prisustvovala sredinom decembra te godine, tokom kojeg su razgovaralo o strategijama i uticaju na ishod izbora.

Džon Fišvik, bivši američki tužilac Zapadnog okruga Virdžinije, nazvao je izjašnjavanje o krivici Pauel "značajnom pobedom" okružnog tužioca okruga Fulton Fani Vilis. Napomenuo je da je optužena Pauel - osoba veoma visokog profila.

„Ovo je neko ko je bio u središtu tih optužbi i advokatica koja se izjasnila krivom“, rekao je on. "Ovo je veoma značajno."

Advokat Pauel, Beri Koburn, iz Vašingtona odbio je da komentariše u četvrtak.

Suđenje Paul trebalo je da počne u ponedeljak objedinjen sa procesom protiv još jednog optuženog - advokata Keneta Čizbrooa - pošto su oboje zasebno podneli zahteve za brz proces. Razvoj događaja znači da će Čizbro sam biti na suđenju, iako su tužioci ranije rekli da planiraju da razmotre i mogućnost da mu ponude sporazum o priznanju krivice.

Izbor članova porote trebalo je da počne u petak. Čizbroovi advokati nisu odmah odgovorili na poruke u kojima su tražili komentar o tome da li će i on prihvatiti sporazum o priznanju krivice.

Optuženi nižeg profila u ovom slučaju, Skot Grejem Hol, prošlog meseca se izjasnio krivim po pet prekršajnih optužbi. Osuđen je na pet godina uslovno i pristao je da svedoči u daljem postupku.

Stiv Sadou, glavni Trampov advokat u slučaju u Džordžiji, izrazio je zadovoljstvo zbog toga kako se Pauel izjasnila.

„Pod pretpostavkom istinitog svedočenja u slučaju okruga Fulton, to će biti povoljno za moju ukupnu strategiju odbrane“, rekao je on.

Tužioci navode da je Pauel sklopila zaveru sa Holom i drugima da pristupi izbornoj opremi bez ovlašćenja i angažovala firmu za kompjutersku forenziku Saliven strikler da pošalje tim u okrug Kafi, u južnoj Džordžiji, da kopira softver i podatke sa glasačkih mašina i računara tamo.

U optužnici se navodi da je osoba koja nije imenovana poslala imejl visokom izvršnom direktoru Salivan striklera i naložila mu da pošalje sve podatke kopirane sa opreme Dominion vouting sistems u okrugu Kafi neidentifikovanom advokatu povezanom sa Pauel i Trampovom kampanjom.

Nisu određeni datumi suđenja za 16 preostalih optuženih, uključujući bivšeg gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija, koji je bio Trampov advokat, i Marka Medousa, koji je bio šef kabineta Trampove Bele kuće.

XS
SM
MD
LG