Linkovi

Tramp odbio da kaže kako je pratio napad na Kapitol


ARHIVA - Bivši predsednik SAD i potencijalni republikanski kandidat za novog predsednika Donald Tramp tokom mitinga u Iriju, u Pensilvaniji, 29. jula 2023.

Bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je, u intrvjuu emitovanom u nedelju, više puta odbio da odgovori na pitanja o tome da li je gledao na televiziji nerede na Kapitolu, rekavši da će "ljudima to reći kasnije, kada za to bude vreme".

Tramp, favorit u republikanskoj trci za predsedničku nominaciju 2024. godine, odbio je da u emisiji "Meet the Press" na TV mreži NBC kaže kako je proveo 6. januar 2021, kada je počela pobuna i da li je telefonirao dok su njegove pristalice upadale u sedište američke demokratije.

"Zašto bih vam to rekao", upitao je. Na pritisak moderatorke Kristen Velker , Tramp je dodao da je na dan napada dao "prelepe izjave".

Trampovi bivši saradnici govorili su da se on zadržao u prostoriji ispred Ovalnog kabineta da gleda dešavanja, a ponekad je čak i premotavao i ponovo gledao pojedine delove napada na Kapitol.

Trampove pristalice, podstaknute njegovim lažima o predsedničkim izborima 2020, upale su u zgradu Kongresa, dok se ta institucija pripremala da potvrdi pobedu demokrate Džoa Bajdena. Tramp se suočava sa federalnim krivičnim prijavama zbog svojih napora da poništi poraz na tim izborima, ali ne i sa optužbama u vezi sa pobunom.

Više od 1.000 ljudi optuženo je za federalne zločine u vezi sa neredima 6. januara, a više od 600 njih je priznalo krivicu ili je osuđeno.

Tramp je rekao da bi mogao da razmisli o pomilovanju nekih od izgrednika optuženih za njihove postupke tog dana, kao i o pomilovanju bivšeg lidera "Ponosnih momaka" (Proud Boys) Enrikea Tarija, koji je osuđen na 22 godine zatvora, jer je dirigovao neuspelom zaverom, čiji je cilj bio da Tramp ostane na vlasti.

Donald Tramp se suočava sa 91 krivičnom tužbom u četiri slučaja na federalnim i državnim sudovima u vezi sa svojim naporima da poništi izborne rezultate 2020. godine, pogrešnim rukovanjem poverljivim dokumentima i optužbama u vezi sa navodima da je tajno isplaćivao novac za prikrivanje vanbračnih odnosa. Sve ih je negirao.

Na pitanje da li se plaši odlaska u zatvor odgovorio je da ni ne razmišlja o tome:

"Ne, stvarno ne znam. Pretpostavljam da sam malo drugačiji čovek", rekao je.

Tramp govorio i o Putinu i agresiji na Ukrajinu

Tramp je u intervjuu takođe rekao da je zadovoljan što je čuo nedavne izjave ruskog predsednika Vladimira Putina u kojima ga hvali zbog nagoveštaja da bi ponovo mogao biti izabran za Belu kuću i da će pregovarati o prekidu ruskog rata u Ukrajini.

Putin je u utorak rekao da su Trampove izjave (da će rešiti goruće probleme za nekoliko dana, uključujući i ukrajinsku krizu) "dobre" i da "donose sreću".

"Pa, sviđa mi se što je to rekao. Jer to znači da je ono što govorim ispravno", rekao je Tramp gostujući na TV mreži NBC.

Dodao je i da ima dobre odnose sa Putinom, što je i ponovio nekoliko puta ranije, ali je porekao da bi bilo kakav dogovor koji bi tražio u Ukrajini bio pobeda za Rusiju i omogućio joj da zadrži teritoriju koju je zauzela.

XS
SM
MD
LG