Linkovi

Osude Trampovih izjava o napadu Hamasa i "pametnom" Hezbolahu


Bivši američki predsjednik Donald Tramp obraća se pristalicama na Floridi (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)
Bivši američki predsjednik Donald Tramp obraća se pristalicama na Floridi (Foto: REUTERS/Shannon Stapleton)

Izrael i Bijela kuća u četvrtak su osudili izjave bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je hvalio Hezbolah i kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog napada Hamasa u kojem je poginulo više od 1.300 ljudi u Izraelu.

Tramp, koji je favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Republikanske stranke na izborima 2024. godine, nazvao je libanski Hezbolah - koji je zakleti neprijatelj Izraela - "veoma pametnim" i optužio Netanjahua da nije "bio spreman" za napad Hamasa, u kojem su takođe poginula 22 Amerikanca.

Izraelski ministar komunikacija Šlomo Kari rekao je da Trampovi komentari, u obraćanju pristalicama i u jednom televeizijskom intervjuu u nedelju veče, pokazuju da se na njega ne može računati.

"Sramno je da takav čovjek, jedan bivši američki predsjednik, doprinosi propagandi i širenju stvari kojima se vrijeđa duh izraelskih boraca i građana", rekao je Kari za izraelski Kanal 13.

Zamjenik portparola Bijele kuće Endrju Bejts ocijenio je da su Trampove izjave "opasne i neuravnotežene".

"Potpuno nam je nejasno zašto bi bilo koji Amerikanac ikada hvalio terorističku organizaciju, koju podržava Iran, kao 'pametnu'", rekao je Bejts.

Predsjednik Džo Bajden osudio je napad Hamasa kao "čin čistog zla" i uputio čvrstu podršku Izraelu.

"Ovo je vrijeme da svi stoje uz Izrael protiv čistog zla. To predsjednik i radi", poručio je Bejts u četvrtak.

Bivšeg predsjednika kritikovalo je i nekoliko njegovih rivala u trci za predsjedničku kandidaturu.

"Apsurdno je da bilo ko, a kamoli neko ko se kandiduje za predsjednika, odluči da napadne našeg prijatelja i saveznika, Izraela, i još da hvali teroriste Hezbolaha kao 'veoma pametne," napisao je na Eksu guverner Floride Ron Desantis.

Bivši potpredsjednik SAD za vrijeme Trampovog mandata Majk Pens, još jedan kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca, rekao je da "ovo nije vrijeme da bivši predsjednik ili bilo koji drugi američki lider šalje neku drugu poruku osim one da je Amerika uz Izrael".

Ejsa Hačinson, bivši guverner Arkanzasa i republikanski kandidat, rekao je na Eksu da je Tramp "lud ako misli da bi bilo koji kandidat za predsjednika SAD trebalo da hvali teroriste koji napadaju jednog od naših najvažnijih saveznika".

Tramp i Netanajhu imali su bliske odnose za vrijeme mandata bivšeg predsjednika. Međutim, Tramp je bio nezadovoljan odlukom izraelskog premijera da Bajdenu čestita pobjedu na izborima 2020. godine, za koje je bivši predsjednik lažno tvrdio da su pokradeni.

Tramp je u obraćanju pristalicama na Floridi u srijedu otkrio da je Izrael u poslednjem trenutku odlučio da ne učestvuje u američkoj operaciji u kojoj je ubijen iranski general Kasem Solejmani, 3. januara 2020. godine. Solejmani je ubijen u napadu dronom u Iraku, koji je naložio Tramp.

Tramp je rekao da izraelski zvaničnici nisu obrazložili svoju odluku.

"Nikada neću zaboraviti da nas je Bibi Netanjahu izdao. To je užasno", rekao je Tramp koristeći nadimak izraelskog lidera.

XS
SM
MD
LG