Linkovi

Bajden: MAGA i Tramp prijetnja američkoj demokratiji


Američki predsjednik Džo Bajden govori o demokratiji u gradu Tempe, u Arizoni (Foto: Jim WATSON / AFP)
Američki predsjednik Džo Bajden govori o demokratiji u gradu Tempe, u Arizoni (Foto: Jim WATSON / AFP)

Američki predsjednik Džo Bajden upozorio je u četvrtak da njegov republikanski prethodnik Donald Tramp i njegovi saveznici prestavljaju opasnu prijetnju po američku demokratiju, čime je ponovio prethodnu poruku uoči izbora naredne godine, na kojima će mu bivši predsjednik vjerovatno biti protivkandidat.

"U Americi se trenutno događa nešto opasno", rekao je Bajden, dok je nabrajao nedavne Trampove prijetnje protiv američkih zvaničnika.

Bajden je odao poštu zaostavštini republikanskog senatora iz Arizone Džona Mekejna, kandidata na izborima 2018. godine, koji je preminuo 2018. godine. Bajden i Mekejn bili su prijatelji uprkos velikim razlikama u političkim stavovima.

U govoru u Centru za umjetnost, u gradu Tempe u Arizoni, Bajden je poručio da Americi nedostaje Mekejnova hrabrost i da je sada potrebna zato što nas je "istorije dovela u novi period iskušenja".

"Postoji ekstremistički pokret koji ne dijeli osnovne principe naše demokratije. Pokret MAGA", rekao je Bajden.

Bajden je nalasio da ne misli da svi Republikanci podržavaju "MAGA" agendu, aludirajući na slogan Trampove predizborne kampanje "Učinimo Ameriku ponovo velikom". Ocijenio je međutim da nema sumnje da današnju Republikansku stranku usmjeravaju i zastrašuju republikanski ekstremisti iz MAGA pokreta.

Bajden je naveo niz poteza koje Tramp želi da preduzme da podrije demokratiju, kao što su pokušaji da otpusti veliki broj zaposlenih u vladi i zamijeni ih političkim istomišljenicima.

Takođe je uporedio svoje principe sa Trampovim, za kojeg je naveo da sebe smatra važnijim od Ustava.

"Snažno vjerujem da je Ustav definiše našu demokratiju. Vjerujem u slobodne i fer izbore i mirni prenos vlasti", poručio je Bajden.

Portparol Trampove kampanja, Stiven Čung, je komentarišući Bajdenov govor rekao da su "radikalne ljevičarkske demokrate, sada predvođene prevarantom Džo Bajdenom, najveća prijetnja s kojoj se Amerika ikada suočila".

Bajden se obratio uoči vjerovatnog djelimičnog zatvaranja vlade, do kojeg će dovesti republikanci u Predstavničkom domu lojalni Trampu.

Bajden se kandidovao u svijetlu zabrinutosti u pogledu njegovih odmaklih godina - napuniće 81 godinu u novembru - i ekonomske situacije.

Protiv Trampa su podignute četiri optužnice, uključujući i zbog uloge u smrtonosnom napadu na Kaptol 6. januara 2021. godine. Proteklih nedelja sugerisao je da bi trebalo ubiti bivšeg načelnika Generalštaba Marka Milija, te da bi trebalo ukinuti finansiranje Sekretarijata za pravosuđe.

XS
SM
MD
LG