Linkovi

Pompeo preti novim sankcijama zbog Severnog toka 2


Protest na mestu izgradnje gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj, 16.maj 2019. godine (Foto: Stefan Sauer/dpa via AP)
Protest na mestu izgradnje gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj, 16.maj 2019. godine (Foto: Stefan Sauer/dpa via AP)

Američki državni sekretar Majk Pompeo u sredu je zapretio uvođenjem novih sankcija da bi se zaustavila izgradnja gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke.

"Očekujemo da će oni koji učestvuju u tom projektu biti predmet razmatranja zbog potencijalnih posledica", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Ruski predsednik Vladimir Putin u sredu je snažno branio rusko-nemački gasovod kao ekonomski održiv i izrazio nadu da će se članice Evropske unije odupreti američkom pritisku da se obustavi njegova izgradnja.

Sjedinjene Države i neke članice EU protive se izgradnji Severnog toka 2 zato što smatraju da bi to moglo da poveća evropsku zavisnost od ruskog gasa.

Predsednik Donald Tramp je prošle godine potpisao zakonski predlog kojim se uvode sankcije kompanijama koje učestvuju u izgradnji tog gasovoda vrednog 11 milijardi dolara, kao još jednog ruskog projekta, Turski tok.

Pompeo je objavio da će Severni tok 2 sada biti obuhvaćen i Zakonom o suprostavljanju američkim protivnicima kroz sankcije.

"Pridružujemo se onim evropskim glasovima koji su zabrinuti zbog ruske agresije. Sredstva koja smo danas predstavili pomažu da se pojača ta poruka", rekao je Kris Robinson, viši američki diplomata zadužen za Rusiju.

Nemačka je izrazila nezadovoljstvo zbog ranijih sankcija, navodeći da predstavljaju mešanje u njena unutrašnja pitanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG