Linkovi

Istraživanje: Tramp vodi u državama koje mogu da odluče izbore


Kombinacija fotografija Donalda Trampa i Džoa Bajdena (foto: AP)
Kombinacija fotografija Donalda Trampa i Džoa Bajdena (foto: AP)

Bivši predsednik Donald Tramp vodi u odnosu na aktuelnog predsednika Džoa Bajdena u pet od šest država koje mogu da odluče naredne izbore 2024. godine, pokazuje anketa Njujork tajmsa i koledža Sijena.

Istraživanje je rađeno godinu dana pred izbore u novembru 2024. i pokazuje nezadovoljstvo birača Bajdenovim godinama i ekonomskom situacijom u zemlji.

Protiv Trampa se vode četiri krivična postupka, i podrška bi zbog toga u ključnim državama mogla da padne i za 6 odsto - što bi potencijalno moglo da odredi i ishod izbora.

Tramp za sada vodi u Nevadi za 10 odsto, za 6 odsto u Džordžiji, 5 odsto u Arizoni i Mičigenu, 4 odsto u Pensilvaniji. Bajden vodi za 2 odsto u Viskonsinu.

Bajden je 2020. pobedio Trampa u svih šest država, dok Tramp sada vodi, u proseku, sa 48 odsto u odnosu na Bajdenovih 44 odsto.

Bajdenova pobeda u Arizoni, Džordžiji, Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu - državama koje je 2016. dobio Tramp - bila je ključna za ishod izbora 2020. I verovatno će morati da dobije sve te države da bi ponovo dobio izbore 2024.

"Svet se raspada pod Bajdenovim vođstvom. Radije bih na tom mestu video nekoga za koga smatram da je pozitivan primer za ovu zemlju. Mislim da je Tramp vispreniji", kaže Spenser Vajs, 53-godišnjak iz Pensilvanije, koji je glasao za Bajdena 2020.

Šta najviše brine birače?

Bajdenove godine su, prema anketama, problematične za birače. On će uskoro napuniti 81. i više od dve trećine ispitanika (71 odsto) smatra da je previše star da bude efikasan predsednik.

Nasuprot tome, samo 39 odsto birača smatra da je Tramp previše star - iako je samo malo mlađi od Bajdena, ima 77 godina.

Ekonomska situacija je drugi veliki problem za Bajdena: 59 odsto je reklo da više veruje Trampu po pitanju ekonomije, nasuprot 37 odsto koji veruju Bajdenu.

Glasači takođe daju prednost Trampu u odnosu na Bajdena za 12 odsto po pitanjima imigracije i nacionalne bezbednosti, 11 odsto po pitanju sukoba Izraela i Palestinaca.

Iako 58 odsto podržava veću pomoć Ukrajini, što je Bajdenova politika, taj nalaz se ne uklapa u ukupnu podršku Bajdenovoj spoljnoj politici.

"Mislim da nije pravi čovek koji može da stane na crtu drugim svetskim liderima koji ga ne poštuju ili ga se ne plaše", kaže Trevis Voterman iz Arizone koji je glasao za Bajdena, ali ga sada smatra "slabim" i glasaće za Trampa.

Novo istraživanje pokazuje da se Bajdenovo biračko telo, koje čine različite rase i generacije, blago osulo.

Bajden ima svega 1 odsto podrške birača mlađih od 30 godina. Takođe, podrška među latino populacijom mu je opala sa dvocifrene na jednocifrenu, a prednost koju je imao u urbanim područjima je upola manja od Trampove prednosti u ruralnim.

Afroamerikanci, koji su srž Bajdenovog biračkog tela, u ključnim državama podržavaju Trampa sa 22 odsto, što Njujork tajms navodi kao do sada neviđeno za republikance u predsedničkoj trci u skorije vreme.

Bajdenova najveća prednost je po pitanju abortusa, gde mu veruje 9 odsto birača više nego Trampu. Sličan procenat mu daje prednost po pitanjima demokratskih procesa.

Iako su istraživanja na nacionalnom nivou pokazivala da su Bajden i Tramp u tesnoj trci, predsedničke izbore uglavnom odlučuju takozvane neopredeljene države, koje nisu jasno za demokrate ili republikance.

Bajden je već politički "preživljavao" ovakve ankete. Zapravo, u oktobru 2022. pred kongresne izbore, njegov rejtine je bio skoro isti kao sada, ali su demokrate svejedno uspele da ostvare dobar rezultat - osvoje jedno mesto u Senatu i izgube mnogo manje u Predstavničkom domu nego što se predviđalo.

"Istraživanja godinu dana pred izbore izgledaju malo drugačije nego pred izbore. Galup je za prededsednika Obamu, godinu dana pred izbore, prognozirao da će izgubiti za 8 odsto, a on je pobedio", saopštio je portparol Bajdenove kampanje Kevin Munjoz, dajući primer Obamine pobede nad republikancem Mitom Romnijem 2012.

Lari Sabato, direktor Centra za politiku Univerziteta u Virdžiniji, kaže da demokrate ne treba da budu u panici godinu dana pred izbore.

"Ovo istraživanje je upozorenje za demokrate da imaju još mnogo posla. Ekonomija je ključna, a ljudima je potrebno vreme da se naviknu na nove ekonomske realnosti".

Margina greške u istraživanju, kako se navodi, je između 4,4 i 4,8 odsto - što je veće od Trampove prednosti u Pensilvaniji.

XS
SM
MD
LG