Linkovi

Tramp: Ako razgovaram sa Malerom, mogu da me optuže za laganje pod zakletvom


Predsednik Donald Tramp i specijalni tužilac Robert Maler
Predsednik Donald Tramp i specijalni tužilac Robert Maler

Predsednik Donald Tramp rekao je u intervjuu za agenciju Rojters da se plaši da bi izjave koje bi dao specijalnom tužiocu Robertu Maleru mogle da budu iskorišćene protiv njega i da bi mogao da bude optužen za laganje pod zakletvom.

Tramp je precizirao da bi Robert Maler njegovu izjavu mogao da uporedi sa izjavama otpuštenog direktora FBI-a Džejmsa Komija.

"Šta god da kažem, biće moja reč protiv Komijeve, a on je Malerov najbolji prijatelj i verovatno bi verovao njemu. Čak i da ja govorim istinu, ispao bih lažov, a to nije dobro", rekao je američki predsednik za Rojters.

Rudi Đulijani i Donald Tramp
Rudi Đulijani i Donald Tramp

Trampova izjava Rojtersu je na neki način razjasnila čuvenu izjavu njegovog advokata Rudija Đulijanija za NBC da "istina nije istina". Đulijani je objasno da predsednik ne žuri da razgovara sa Malerom jer bi specijalni tužilac slušao dve različite priče o navodnoj opstrukciji pravde.

Donald Tramp je odbio da kaže hoće li razgovarati sa specijalnim tužiocem koji istražuje veze Trampovog izbornog štaba i Rusije. Ipak, istakao je da mu u sklopu nadležnosti i to da se uključi i vođenje istrage, pa i da je sam vodi.

"Odlučio sam da se držim izvan toga, a ne moram. Mogao bih da se uključim, čak i da je vodim da to želim. Ali sam izabrao da ostanem van toga", kaže Tramp.

Predsednik SAD je istragu specijalnog tužioca nazvao "nacionalnom sramotom" i rekao da je Maler "neko ko traži nevolju".

Malerova istaga je do sada otkrila nekoliko kontakata Tramovog izbornog štaba sa Rusijom, uključujući i sastanak 2016. u Trampovoj kuli u Njujorku gde se Donald Tramp Mlađi sastao sa ruskom advokaticom koja mu je obećala inkriminišuće informacije o tadašnjoj protivkandidatkinji Hilari Klinton.

Tramp nastavlja i napade na bivšeg direktora CIA-e Džona Brenana, kome je ukinuo pravo pristupa poverljivim informacijama i nazvao ga "najgorim direktorom CIA u istoriji".

Skoro 200 bivših američkih obaveštajaca stalo je u odbranu Brenana uz argument da se ne slažu sa njegovim oštrim kritikovanjem Trampa, ali da veruju u pravo vladinih zvaničnika da izraze svoje mišljenje, ukoliko nije reč o poverljivim informacijama, bez straha da će zbog toga biti kažnjeni.

XS
SM
MD
LG