Linkovi

Tramp u ratu sa bivšim zvaničnicima obaveštajnih službi


Tenzija između američke obaveštajne zajednice i Bele kuće raste, dok predsednik Donald Tramp i bivši visoki obaveštajni zvaničnici vode rat rečima u vezi sa dozvolama za pristup poverljivim podacima.

Tramp je u petak zadao novi udarac pretnjom da će ukinuti dozvolu za pristup poverljivim informacijama Brusu Oru, zvaničniku Sekretarijata za pravosuđe, dodajući da je njegova odluka da ukine pristup poverljivim informacijama bivšem direktoru CIA-e Džonu Brenanu imala "izuzetan odziv."

Nešto kasnije, bivši zvaničnici CIA-e su uzvratili udarac a više od 60 njih je potpisalo zajedničko saopštenje u kojem se osuđuje praksa koju su opisali kao "politički litmus test" za obaveštajne i bezbednosne eksperte.

Meta Trampovog gneva u petak je bio Brus Or iz Sekretarijata za pravosuđe, kojeg je ove nedelje Bela kuća označila kao jednog od devet bivših i sadašnjih zvaničnika kojima preti opasnost da im se ukine pristup poverljivim podacima.

Bivši direktor CIA-e Džon Brenan svedoči na Kapitol Hilu 23. maja 2017.
Bivši direktor CIA-e Džon Brenan svedoči na Kapitol Hilu 23. maja 2017.

Orov rad je intenzivno analiziran zbog kontakata sa Glenom Simpsonom, čija je firma za istraživanje opozicije Fjužn GPS učestvovala u izradi takozvanog "Dosijea Stil" o Trampovim vezama sa Rusijom. Neko vreme, Fjužn je takođe zapošljavao Orovu suprugu.

Tramp je novinarima ispred Bele kuće izjavio da očekuje da će uskoro Oru biti oduzeta dozvola za pristup poverljivim podacima i da je "sramota da je bio u Sekretarijatu za pravosuđe i radio to što je radio."

Tramp je takođe doveo u vezu Ora sa specijalnim tužiocem Robertom Malerom navodeći da ta veza "diskvalifikuje" Malera. Tužilac ispituje rusko mešanje u izbore 2016, što je Tramp u petak još jednom nazvao "insceniranim lovom na veštice."

Tramp je u subotu ponovio kritike na Brenanov račun postavljajući retoričko pitanje na Tviteru da li je iko "razmatrao greške koje je Džon Brenan načinio kao direktor CIA-e", iako nije elaborirao to pitanje. Brenana je nazvao "politički ostrašćenim brljivcem kojem se ne mogu poveriti tajne naše zemlje!"

Sve veći gnev zbog ukidanja dozvola

Trampovi komentari, uz pretnju da će ukinuti pristup poverljivim informacijama drugim bivšim i sadašnjim zvaničnicima, izaziva sve gnevnije reakcije.

Do petka ujutru, najmanje 15 bivših obaveštajnih zvaničnika potpisalo je izjavu kojom se kritikuju "nepromišljene i bez presedana izjave i potezi Bele kuće" u vezi sa ukidanjem dozvole pristupa Džonu Brenanu.

Zvaničnici, među kojima su bivši direktori CIA-e Robert Gejts, Džordž Tenet i penzionisani general Dejvid Petreus naveli su "Nikada do sada nismo videli da se dodeljivanje ili ukidanje bezbednosnih dozvola koristi kao političko sredstvo kao što je to sada bio slučaj. Mimo toga, taj potez je sasvim očigledno signal sadašnjim i bivšim zvaničnicima.

Admiral Vilijam Mekrejven (arhivski snimak)
Admiral Vilijam Mekrejven (arhivski snimak)

Njima se u petak uveče pridružila grupa 60 bivših zvaničnika i analitičara CIA-e, od kojih neki kažu da se ne slažu sa mišljenjem bivšeg direktora Brenana ili načinom na koji je izrazio to mišljenje. Oni su objavili sopstveno saopštenje u kojem se navodi: "Naše je čvrsto uverenje da će zemlja oslabiti ako se sprovodi politički litmus test pre nego što se iskusnim stručnjacima dozvoli da dele svoja gledišta", navodi se u saopštenju.

“Svi mi verujem da je ključno zaštititi poverljive informacije od nedozvoljenog otkrivanja", dodaje se. "Ali podjednako snažno verujemo da bivši vladini zvaničnici imaju pravo da izraze svoja neklasifikovana gledišta o tome što vide kao ključna pitanja nacionalne bezbednosti a da se ne plaše da će biti kažnjeni zbog toga."

Demokratski senator Mark Vorner, potpredsednik senatskog Odbora za obaveštajna pitanja, saopštio je preko društvenih medija: "Sledeće nedelje ću predložiti amandman da se predsednik blokira u kažnjavanju i zastrašivanju svojih kritičara proizvoljnim oduzimanjem dozvola pristupa poverljivim informacijama."

Admiral u penziji Vilijam Mekrejven, koji je nadzirao operaciju u kojoj je uhvaćen i ubijen teroristički lider Osama bin Laden, u četvrtak je pozvao Trampa da ukine njegovu dozvolu, navodeći da bi za njega to bila "čast."

“Svojim postupcima, obrukali ste nas u očima naše dece, ponizili na svetskoj sceni i, što je najgore od svega, podelili kao naciju", napisao je Mekrejven u pismu koje je objavio Vašington Post.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG