Linkovi

Tramp kritikuje istragu o Rusiji, njegov advokat tvrdi da "ima više verzija istine"


Trampov advokat Rudi Đulijani i predsednik SAD

Predsednik SAD Donald Tramp i dalje oštro kritikuje istragu o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

Predsjednik Donald Tramp ponovo je žestoko napao istragu o ruskom miješanju koju vodi specijalni tužilac Robert Maler. Na Tviteru je poručio da je riječ o nacionalnoj sramoti dok je za Malera naveo da je osramoćen i diskreditovan.

Tramp je ustvrdio i da su istražitelji, koje je nazvao grupom ljutih demokratskih razbojnika, ispitivali pravnog savjetnika Bijele kuće Donalda Mekgana 30 sati, ali samo uz njegov pristanak.

Dnevnik Njujork Tajms objavio je juče da je Mekgan detaljno svjedočio o tome da li je Tramp pokušavao da ometa pravdu i istražiteljima dao informacije do kojih možda ne bi mogli drugačije da dođu.

Tramp je članak kritikovao kao lažne vijesti, uz tvrdnju da nije tačno da se Mekgan okrenuo protiv njega kako je, prema njegovom mišljenju, implicirano u izvještaju.

Američki predsjednik je oštro reagovao i zbog povlačenja paralele između Mekgana i Džona Dina – pravnog savjetnika Bijele kuće za vrijeme predsjednika Ričarda Niksona i afere Votergejt čije je svjedočenje dovelo do Niksonove ostavke 1974. godine.

Trampov lični advokat Rudi Đulijani optužio je pak Malerov tim da je ilegalno procurio informacije Njujork Tajmsu, ali i poručio da je predsjednik uvjeren da u Mekganovom svjedočenju nema ničeg što bi moglo da mu naudi. Đulijani je u intervjuu za televiziju NBC objasnio i zašto savjetuje Trampu da ne razgovara sa specijalnim tužiocem.

"Kada mi kažete da bi trebalo da svjedoči jer nema razloga za brigu zato što će reći istinu, ja smatram da je to smiješno zato što će to biti nečija verzija istine. Ne prava istina.

Na konstataciju novinara NBC-a Čaka Toda da "istina je istina", Đulijani je odgovorio:

“Ne, to nije istina. Istina nije istina”.

U međuvremenu, obavještajne agencije upozoravaju da bi Rusija mogla ponovo da pokuša da se miješa u američke izbore, dok Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton tvrdi da ta zemlja nije jedina.

“Mogu definitvno da kažem da postoji zabrinutost zbog kineskog, iranskog i sjevernokorejskog miješanja koje pokušavamo da spriječimo. Kada je riječ o ovogodišnjim izborima, to su četiri zemlje zbog kojih smo najviše zabrinuti”.

Bolton je poručio i da će Vašington uraditi sve što može da riješi problem stranog miješanja.

“Moj prioritet je da iskoristimo sve kapacitete da zaštitimo ne samo izbore, već i sisteme u vladi i privatnom sektoru podložne sajber napadima”.

Bolton je najavio i da će na sastanku sa ruskim zvaničnicima u Ženevi ove nedelje ponovo pokrenuti pitanje miješanja u izbore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG