Linkovi

Bivši direktor CIA-e optužuje Trampa da zastrašuje kritičare


Džon Brenan, bivši direktor CIA-e svedoči na Kapitol hilu 23, maja 2017.
Džon Brenan, bivši direktor CIA-e svedoči na Kapitol hilu 23, maja 2017.

Bivši direktor CIA-e Džon Brenan optužio je predsednika Trampa da pokušava da ga ućutka zbog njegovih izjava o dosluhu između članova Trampovog izbornog štaba i Moskve. Bela kuća je u sredu ukinula Brenanu pristup poverljivim informacijama, navodeći da su komentari bivšeg šefa CIA-e pokazatelj „neuravnoteženog ponašanja“.

Džon Brenan je jedan od vodećih kritičara predsednika Trampa. Brenan, koji je bio direktor CIA-e za vreme drugog mandata predsednika Obame, osudio je Trampov nastup na julskom samitu u Helsinkiju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kao - “izdajnički”.

Ove nedelje, Brenan je ponovo kritikovao Trampa nakon što je predsednik svoju bivšu saradnicu iz Bele kuće, Omarosu Manigolt Njuman nazvao “psom.” Taj komentar je možda podstakao Trampa na akciju.

“Laži koje je izrekao gospodin Brenan i nedavno ponašanje koje karakterišu sve mahnitiji komentari apsolutno nije u skladu sa pristupom najbolje čuvanim tajnama i ustanovama ove zemlje”, izjavila je Sara Hakabi Sanders, portparolka Bele kuće.

Sanders je objavila da Tramp ukida Brenanu pristup poverljivim informacijama. Senatori iz obe stranke su reagovali.

"Mislim da je prilično jasno da je ovo predsednik koji ulaže poseban napor da kažnjava svoje političke protivnike”, izjavio je demokratski senator Martin Hejnrik.

"Gospodin Brenan je, po mom mišljenju, daleko prekoračio granicu i mislim da ima smisla ukinuti mu pristup poverljivim podacima”, drugačijeg je mišljenja republikanski senator Lindzi Grejem.

Trampov potez je izazvao uznemirenje među profesionalcima u obaveštajnim službama. Mark Zeid, advokat specijalizovan za slučajeve nacionalne bezbednosti, naziva ga korakom “bez predsedana”.

"Nikada nismo videli predsednika SAD iz bilo koje stranke koji preduzima individualnu akciju da se uključi u process izdavanja bezbednosnih dozvola kako bi, u suštini, iskoristio nacionalni bezbednosni sistem kao političko oružje.”

Brenan i Tramp su svoj sukob juče nastavili i preko glavnih nacionalnih listova. Tramp je izjavio za Vol strit Džurnal da je “nešto moralo da se uradi.” Izjavio je da je ukinuo Brenanov pristup poverljivim informacijama delimično zbog njegove podrške istrazi specijalnog tužioca Roberta Malera o mogućem dosluhu Trampovog štaba i Rusije tokom izbora 2016.

Brenan je odgovorio napisavši uvodnik za Njujork Tajms, u kojem je optužio Trampa za očajničko ponašanje i pokušaje da se zaštiti tako što će zastrašiti ljude koji dovode u pitanje njegove postupke.

Bela kuća je saopštila da se sada ponovo razmatrajudozvole za pristup poverljivim informacijama i drugih bivših zvaničnika koji su služili u Obaminoj administraciji.

XS
SM
MD
LG