Linkovi

Kamera-vremeplov da ne propustite nijedan važan trenutak


Kamera-vremeplov da ne propustite nijedan važan trenutak
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Svima nam se to desilo…želite da uslikate nešto bitno, ali prekasno stignete do foto-aparata. Jedan okasneli pritisak dugmeta i prilika je propuštena zauvek. Preduzetnici u Holandiji žele da promene tu dinamiku - novim kamerama, koje mogu da snime događaj i pre nego što pritisnete dugme za snimanje.

Iako je Džordž Vels mogao da putuje u prošlost i budućnost u filmu "Vremeplov" iz 1960. godine, realnost vraćanja u prošlost je i dalje fantazija… ili možda nije?

Novi foto-aparat bi taj san mogao da pretvori u stvarnost.

Par preduzetnika iz Holandije je napravio kameru pod nazivom “Roader”, koja beleži ono što se desilo pre nego što je aktivirano dugme za snimanje, što korisnicima omogućava da zauvek zabeleže važne momente.

Foto-aparat zapravo ne snima po ceo dan, već se materijal bez prestanka presnimava, objašnjava ko-osnivač kompanije “Roader” Šord Pitstra:

“To znači da pamti sve što vidi, ali na kratko. Čim vidim nešto što bih voleo da snimim, pritisnem dugme na kameri i napravim snimak koji počinje deset sekundi pre nego što sam pritisnuo dugme”.

Kamera snima deset sekundi pre i deset sekundi posle aktivacije. Snimak od 20 sekundi se zatim automatski šalje na pametni telefon korisnika, uz pomoć Bluetooth-a.

Na ovom projektu se radi već dve godine. Jedan od najvećih problema u dizajnu bilo je kako da uređaj ima dovoljno energije da konstantno snima i presnimava.

“Programirali smo kameru tako da koristi malo energije, a baterija traje sedam sati, što znači da možete da je koristite skoro ceo dan”, dodaje Pitstra.

Kamera ima objektiv koji snima 120 stepeni, u poređenju sa standardnim objektivima na mobilnim telefonima, koji pokrivaju oko 60 stepeni. Takođe, u kameru je ugrađen mikrofon, a snima se simultano u dve rezolucije - u niskoj za društvene mreže i u visokoj rezoluciji, koja se može prebaciti na kompjuter.

Kanap o koji je "Roader" okačen služi i kao kabl za punjenje baterije.

Programeri su trenutno u fazi pre-produkcije i završnog testiranja. Oni su pokrenuli kampanju za ovu kameru na vebsajtu za finansiranje "Indiegogo" i nadaju se da će do kraja ove godine biti spremni za masovnu distribuciju.

XS
SM
MD
LG