Linkovi

Novi domovi - od ličnih asistenata do "pametnih" roletni


Sprave koje prave stambeni prostor pametnim postaju sve priuštivije za prosečnog potrošača. Na nedavnom Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, i najobičnije sprave su dobile sofisticirane nove mozgove.

Moderni zvučnik koji reaguje na glasovne komande je zapravo detektor za dim i ugljen monoksid, koji je obavezan u svakoj američkoj kući.

“I u njemu se nalazi Aleksa, tako da možete da razgovarate sa njom, da je pitate kakvo je vreme ili da vam pusti neku pesmu ili da vam kaže kakav vam je raspored, sve u jednom uređaju”, objašnjava Tarsila Vej iz kompanije "First Alert".

Sve popularnija tehnologija ličnog asistenta polako ulazi u sve kućne uređaje – čak i u neke neočekivane, poput zidnog ogledala.

Možete da slušate muziku dok se tuširate, ili da pogledate neki snimak. Možete čak i da proverite imejl i da napišete belešku”, kaže Čeng Feng iz kompanije "Rayer Acoustic Technology".

Jedna od najvećih dobrobiti pametnih kuća je to što možete mnogo toga da kontrolišete na daljinu.

“Imamo zvono koje kada pritisnete, mi možemo uz pomoć tablet kompjutera ili mobilnog telefona da otkrijemo ko je ispred vrata”, ističe Gordon Lun iz kompanije "Bridgetek PTE".

Ova oprema po principu uradi sam, daje inteligenciju roletnama.

“Ne treba vam specijalna utičnica. Samo povežete svoj telefon. Možete da sačuvate određene rasporede, da podesite temperaturu i svetlo tako da se one automatski otvaraju i zatvaraju”, objašanjaca Klejton Erikson iz kompanije "Hall Labs".

Mala magnetna bežična odvojiva kamera može dobro da dođe pri nadgledanju dece ili kućnih ljubimaca.

"Kocka kamere se može ukloniti sa postolja. Životni vek baterije je oko sat i po, tako da se može koristiti za gledanje uživo na tom mestu gde ga želite u tom vremenskom periodu”, kaže Džon Gač iz "Centrica Connected Home".

I ne zaboravimo kuhinju, tehnologija prepoznavanja sastojaka će uskoro početi da pomaže užurbanim kuvarima.

Zapravo vam omogućava skeniranje sadržaja frižidera pomoću kamere ugrađene u aplikaciju Yummly", kaže Pejdž Gregori iz korporacije "Whirlpool",

Pošto prepozna sadržaj, aplikacija brzo nudi recepte i detaljna uputstva kako pripremiti ukusan obrok.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG