Linkovi

Jeftina digitalizacija starih filmova


Metju Epler izumeo uređaj Kinograf, koji za znatno manje novca digitalizuje stare filmove.

Spašavanje filmova snimljenih na celuloidnoj traci važno je sa stanovišta kulture, ali profesionalna digitalizacija filmova košta na hiljade dolara. Jedan pronalazač iz Njujorka razvio je znatno jeftini način za pretvaranje tih filmova u kompjuterske fajlove i svoju ideju besplatno nudi preko interneta.

Film „Čudan slučaj doktora Maninga“ ne smatra se za značajno delo ali snimljen je u napuštenoj tehnici zbog čega mnogi smatraju da ga ipak treba sačuvati.

Jedan od njih je dizajner Metju Epler. Pomoću svog uređaja zvanog Kinograf, Epler na znatno jednostavniji i jeftiniji način digitalizuje stare filmove. Planove za njegov uređaj može svako da pronađe na Internetu.

"Kulturni spomenici ne bi trebalo da zavise od novca ili tehnologije. Vredno je za svakoga da ova tehnologija bude svima dostupna kako bismo sačuvali ta kulturna sećanja“, kaže Epler.

Pre nekoliko godina Epler je, radeći u Jordanu za jednu neprofitnu organizaciju, otkrio 450 rolni 35 i 16-milimetarskih filmova iz šezdesetih godina. Kada se raspitao rekli su mu da bi digitalizacija koštala više od pola miliona dolara. To ga je navelo da konstruiše Kinograf. Za to je iskoristio digitalni fotoaparat, neke delove je našao na internetu a neke je sam napravio u trodimenzionalnom printeru.

"Mašine koje se koriste za prebacivanje sa filmske trake su od metala i precizne izrade. Za većinu ljudi to je skupo pa sam uz pomoć 3D printera napravio jeftinije i dovoljno precizne delove. Smislio sam točkiće koji mogu da transportuju 35, 16 i 8-milimetarsku traku pa ne moraju da se zamenjuju“, kaže Epler.

Kinograf snima jednu po jednu sličicu, dok softver čiji autor je takođe Epler stabilizuje sliku, seče je na odgovarajući format, koriguje boju i izdvaja tonski zapis.

"Mašina pod kontrolom kompjutera očitava položaj prekidača i okida kameru. Obradu slike obavlja program zvani Procesor. Program Open CV koristim za stabilizaciju slike, a jedan besplatan program Univerziteta države Južna Karolina za izdvajanje zvuka. Sve to prebacim u Quick Time i dobijam muvi fajl“, kaže Epler.

Epler kaže da kameru i delove za Kinograf svako može da kupi na internetu za oko hiljadu dolara. Onima koji ne žele da sami grade uređaj Epler nudi da im obavi digitalizaciju uz malu nadoknadu.

Ali on kaže da se ne bavi time zbog novca već iz želje da pomogne ljudima da sačuvaju stare filmove od zaborava.
XS
SM
MD
LG