Linkovi

Pametni telefon i za otkrivanje uzroka bolesti


Sa pravim dodacima, i pametni telefon može da se koristi u dijagnostici, pa čak i za infektivne bolesti kao što je tuberkuloza.

Naučnici u Švedskoj su razvili 3D mikroskop – štampač, koji pretvara običan pametni telefon u aparat za analizu strukture DNK.

“3D štampač je prikačen ispod telefona. Kamera mobilnog telefona je sa ove strane. Ono što imate u dodatku su dva LED svetla koja su stavljena ispred kamere”, objašanjava Malte Kunemund iz laboratorije "Science for Life".

Uzorci pacijenata se stavljaju na slajdove, pa se ubacuju u uređaj. Kamera mobilnog telefona zatim fotografiše, a te fotografije istraživači mogu da uvećaju do nivoa ćelije. To im omogućava da analiziraju lanac DNK i otkriju uzorke bolesti.

Zbog toga što ovaj mikroskop radi na baterije i ne treba mu neki drugi izvor energije – istraživači veruju da će biti posebno koristan u klinikama u siromašnim krajevima. Ova tehnologija bi mogla da olakša dijagnostiku i lečenje tuberkuloze koja je otporna na antibiotike.

“Predviđamo da će na ovom mikroskopu moći da se vidi da li pacijent ima bakterijsku tuberkulozu,zatim da genetičkim testom utvrdimo da li je bakterija otporna na antibiotike, I tek onda da pacijentu prepišemo antibiotik koji će delovati”, kaže Mats Nilson iz laboratorije.

Druga prednost ove tehnologije je dobra povezanost – fotografije sa pametnog telefona mogu da se podele na internetu, pa tako eksperti širom sveta mogu da učestvuju u dijagnostici. Istraživači kažu da ovaj dodatak košta manje od 500 dolara.

XS
SM
MD
LG