Linkovi

Target i druge kompanije trpe posledice zbog podrške LGBTQ pravima


Roba namenjena LGBTQ kupcima u Target prodavnici u Hakensaku u Nju Džersiju, 24. maja 2023. (Foto: AP/Seth Wenig)
Roba namenjena LGBTQ kupcima u Target prodavnici u Hakensaku u Nju Džersiju, 24. maja 2023. (Foto: AP/Seth Wenig)

Kompanija Target odlučila je da povuče neke od proizvoda iz svojih prodavnica, i izvrši druge promene u asortimanu i izlaganju robe namenjene LBGTQ kupcima, posle snažne negativne reakcije nekih mušterija koji su napadali radnike i obarali izloženu robu.

Od kako smo uveli ovogodišnju kolekciju, naišli smo na pretnje koje su uticale na osećanja bezbednosti i dobrobiti članova našeg tima na njihovom radnom mestu", saopštila je kompanija u utorak.

"Imajući u vidu ove burne okolnosti, izmenićemo planove, uključujući i uklanjanje robe koja je bila u središtu nekih od najozbiljnijih konfrontacija."

Traget navodi da su mušterije šutirale i obarale izloženu robu na temu Prajda u nekim prodavnicama, gnevno se obraćale radnicima i iz Targetovih prodavnica objavljivale preteće video snimke na društvenim mrežama.

Kompanija nije navela koju konkretno robu povlači, ali su među nekim od novih proizvoda koji su privukli najveću pažnju bili kupaći kostimi koji omogućavaju trans ženama koje još nisu obavile operaciju promene pola, da prikriju svoje polne organe.

Kolekcija kompanije Abpralen iz Londona, koja dizajnira i prodaje LGBTQ odeću i modne detalje inspirisanu satanističkim i okultnim temama, takođe je izazvala snažnu negativnu reakciju.

Roba namenjena LBGTQ kupcima u Target prodavnici u Hakensaku u Nju Džersiju, 24. maja 2023.
Roba namenjena LBGTQ kupcima u Target prodavnici u Hakensaku u Nju Džersiju, 24. maja 2023.

Roba je počela da se prodaje početkom maja. U SAD, jun je "mesec ponosa", kada se nizom manifestacija i na druge načine izražava podrška LBGTQ pravima.

Target je potvrdio da je u nekim radnjama na jugu SAD premestio svoju Prajd robu iz prednjih rafova u pozadinu, posle konfrontacija i negativnih reakcija kupaca u tim delovima zemlje.

Konfrontacije u Target prodavnicama se odvijaju u vreme kada državne skupštine širom zemlje uvode rekordni broj zakonskih predloga čija su meta LGBTQ pojedinci.

Od početka godine, skoro 500 anti-LGBTQ zakona je predloženo državnim skupštinama, što je broj bez presedana, prema podacima Američke unije za građanske slobode.

Te inicijative su pre svega usmerene na zdravstvene teme, posebno pružanje zdravstvene zaštite i operacija potvrde pola mladim, transrodnim osobama, kao i na obrazovanje. Državne skupštine nastoje da spreče razgovore u školama koji se odnose na seksualnost i rodni identitet.

Najmanje 17 država je uvelo zakona kojima se ograničava ili zabranjuje zdravstvena nega i operacije promene pola transrodnim maloletnicima, iako su sudije privremeno blokirale sporovđenje tih odluka u nekim državama, među kojima je Arkanzas.

Analizom agencije Asošijeted pres ustanovljeno je da ti zakonski predlozi često nisu posledica zahteva lokalnih birača, već potiču iz pera šačice grupa koje zastupaju konzervativne interese.

Targetova kolekcija povodom "meseca ponosa" je proteklih nedelja bila predmet nekoliko video snimaka čiji sadržaj obmanjuje gledaoce. Neki korisnici su netačno tvrdili da lanac prodaje kupaće kostime kojima se prikrivaju muški polni organi u dečijim veličinama, odnosno namenjene deci.

Za to vreme, proizvodjač piva Bad Lajt i dalje se nosi sa negativnim reakcijama svojih kupaca ogorčenih zbog pokušaja brenda da proširi svoju bazu kupaca tako što je sklopio partnerstvo sa transrodnim influenserom Dilan Malvejni. Vlasnik Bad Lajta kaže da će ovog leta utrostručiti izdvajanja za marketing u Americi, posle gubitaka u prodaji koje su pretrpeli posle tog partnerstva.

Target, čije je sedište u Minesoti, i drugi lanci među kojima su Volmart, i H&M već skoro deset dana proširuju svoj asortiman robe namenjen LGBTQ mušterijama i njihovim prijateljima i rođacima koji izlazi u prodavnice povodom "meseca ponosa." Ove godine, pitanja transrodnih prava - uključujući operacije potvrde pola i učešće transrodnih osoba u sportovima - postala su jedno od gorućih, kontroverznih pitanja u državnim skupštinama, a negativne reakcije u društvu su sve agresivnije.

XS
SM
MD
LG