Linkovi

Kanzas zabranio transrodnim osobama učešće u ženskim sportovima


Republikanac Den Hokins, predsedavajući donjeg doma u skupštini Kanzasa tokom glasanja o novom zakonu
Republikanac Den Hokins, predsedavajući donjeg doma u skupštini Kanzasa tokom glasanja o novom zakonu

TOPEKA - Kanzas zabranjuje transrodnim sportistima učešće u ženskim sportovima, od vrtića do koledža. To je prvi u setu potencijalnih novih zakona kojima se ograničavaju prava transrodnim osobama, a koji je donela republikanska skupština te savezne države, uprkos protivljenju guvernerke.

Naime, većina u skupštini je nadglasala veto demokratske guvernerke Lore Kreli, treći u protekle tri godine, koji se tiče prava transrodnih sportista. Devetnaest drugih država uvelo je ograničenja za transrodne sportiste, poslednja među njima je Vajoming.

Zakon Kanzasa stupa na snagu 1. jula i jedan je od nekoliko stotina predloga koje su republikanci širom SAD podneli tokom ove godine, u cilju ograničavanja prava LGBTQ osoba.

Poslanici u Kanzasu traže i da se okonča program podrške transrodnim mladim osobama, kao i da se uvedu restrikcije na ograničavanje upotrebe toaleta. Očekuje se da će guvernerka uložiti veto i na taj predlog.

„Voleo bih da je 1960. i, znate, mali Džoni je dečak, a Meri devojčica, i tako je, tačka“, rekao je 70-godišnji republikanski predstavnik u skupštini, Džon Epli, koji je po struci lekar.

Zagovornici LGBTQ prava kažu da su ovakvi propisi deo nacionalne kampanje desničarskih tradicionalista za brisanje transrodnih, nebinarnih ili rodno fluidnih osoba.

„Zastrašujuće je vreme za odgajanje transrodne dece u Kanzasu“, rekla je Ket Poland, stanovnica Kanzasa i majka 13-godišnjeg trans dečaka Aleksa.„Možda ćemo se suočiti sa veoma realnom pretnjom da ćemo morati da se selimo, a to mi slama srce".

Aleks Poland pohađa osmi razred i nada se da će sledeće godine igrati bejzbol. On kaže da se donose "zakoni protiv dece koja nisu nikome ništa skrivila". Smatra i da je za transrodu decu dobro da igraju u timu sa kojim se rodno identifikuju, a da većinu dece ova tematika i ne zanima.

"Uglavnom su odrasli oni koji toliko brinu o tome šta rade trans deca“, rekao je Aleks.

Pristalice ovakvih zabrana, koje već postoje u atletici i plivanju, tvrde da one održavaju fer konkurenciju i da transrodne devojčice i žene neće moći da izgube stipendije koje su samo njima namenjene, koje nisu imale ranije. Protivnici, međutim, skeptično gledaju na to da je fer takmičenje razlog za ovakvu zabranu.

Konzervativni republikanci u Kanzasu nisu ranije imali dvotrećinsku većinu u oba doma državne skupštine, pa nisu mogli da preglasaju guvernerkin veto na zakon o transrodnim sportisima 2021. i 2022, ali ove godine su imali dovoljno glasova.

XS
SM
MD
LG