Linkovi

Florida: Desantis potpisao zakone o zabrani promene pola deci 


Guverner Floride Ron Desantis  (Foto: REUTERS/Octavio Jones)
Guverner Floride Ron Desantis  (Foto: REUTERS/Octavio Jones)

Guverner Floride Ron Desantis potpisao je u sredu zakon kojom se zabranju medicinski tretmani za promenu pola kao što su blokatori puberteta ili hormonske terapije za transrodne mlade osobe, što uvodi i prepreke za odrasle kada su u pitanju tretmani.

Stupanjem na snagu u trećoj najnaseljenijoj saveznoj državi, zakon pojačava republikansku strategiju da se ograničavaju prava transrodnih osoba.

Više od 500 zakona koji pogađaju LGBTQ zajednicu je predloženo širom zemlje, a najmanje 48 je već stupilo na snagu, prema podacima Kampanje za ljudska prava.

Takvi zakoni su uglavnom bili usmereni na regulisanje pravila u svlačionicama i ženskom sportu, ali su počeli da se šire na ograničavanje zdravstvene zaštite transrodnim osobama. U nekim slučajevima, zakonodavstvo je išlo dotle da tuži roditelje i lekare za zlostavljanje deteta ako transrodnoj deci daju tretmane.

"Ovo će zauvek zabraniti sakaćenje maloletnika. Oni pokušavaju da operacijama menjaju pol deci, daju im blokatore puberteta i rade stvari koje ne mogu da se promene. Mislimo da je to jako pogrešno", naveo je Desantis prilikom potpisivanja zakona u Tampi.

Guverner Floride, za koga se očekuje da uđe u trku za nominaciju republikanaca za predsednikog kandidata 2024. godine u narednim nedeljama, uložio je veliki deo svoje političke budućnosti u kulturna pitanja oko prava LGBTQ zajednice.

Osim Floride, najmanje još 14 država je zabranilo tretmane za transrodnu omladinu, iako su se mnoge suočile sa postupcima na sudu. Operacije maloletika su jako retke i obavljaju se nakon pojačanog nadzora nekoliko lekara specijalsta.

Brojni republikanci koji su podržali zakon ne veruju u preovlađujući konsezus među lekarima koji podržavaju brigu o polnom identitetu i u nekim slučajevima smatraju da to spasava živote. S druge strane, protivnici medicinske zaštite transrodnih osoba, smatraju da je to vrlo opasno i eksperimentalno, a neki mere koje se preduzimaju nazivaju hemijskom kastracijom ili zlostavljanjem dece.

Svetska profesionalna asocijacija za transrodno zdravlje (WPATH) kritikovala je usvajanje zakona, navodeći da se meša u odnos lekara sa pacijentom.

"Zakon u Floridi je kao santa leda pogodio medicinsku zajednicu, uvodeći politiku u zdravstvenu zaštitu", navela je Marsi Bauers, predsednica Asocijacije u saopštenju.

Zakon u Floridi, poznat pod imenom Senatski zakon 254, zahteva od transrodnih odraslih osoba da imaju odobren zahtev od Medicinskog odbora i Odbora osteopatske medicine, dva nadzorna tela čije članove imenuje guverner i koji su već pod Desantisom preduzimali mere zabrane transrodne zaštite.

Osim toga, novi zakon, koji odmah stupa na snagu, garantuje sudsku nadležnost u pravnim sporovima oko starateljstva nad transrodnom decom ako roditelj iz Floride ima nešto protiv tretmana za koji se zalaže roditelj koji je iz druge države.

Desantis je takođe potpisao zakon kojim se traži da toaleti i svlačionice u javnim ustanovama budu korišćeni isključivo prema polu sa kojim je osoba rođena.

"Žena ne treba da bude u svlačionici i da brine da li je neko sa njom ko je suprotnog pola", naveo je Desantis.

XS
SM
MD
LG