Linkovi

Tači: Na Kosovu neće biti nove Republike Srpske


Predsednik Kosova Hašim Tači na okruglom stolu “Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije“
Predsednik Kosova Hašim Tači na okruglom stolu “Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije“

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na okruglom stolu na temu “Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije?“ da je korekcija granice dobro rešenje za okončanje sukoba između Srbije i Kosova. Međutim Tači je istakao da korekcija granice ne podrzumeva podelu Kosova, niti pripajanje Severa Kosova Srbiji, kao ni stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na okruglom stolu sa predstavnicima civilnog društva da će se sveobuvatni sporazum sa Srbijom veoma teško postići. On je naglasio da Kosovo mnogo rizikuje ako izgubi ovu priliku i ne postigne ovaj sporazum i istovremeno ne reši pitanje demarkacije sa Srbijom.

"Međunarodna zajednica je skoncentrisana na postizanje sporazuma između naših dveju zemalja kao nikada pre. Važno je da iskoristimo ovu priliku i da postignemo ovaj sporazum, jer ako izgubimo ovu priliku, posle izbora za institucije Evropske unije, koji će se održati na proleće sledeće godine, rizikujemo da se mi kao Kosovo i kao regija suočimo sa još zatvorenijom Evropskom unijom za zapadni Balkan", kazao je Tači.

Četiri tačke

Tači je naveo da se kada je reč o finalnoj fazi dijaloga sa Srbijom zalaže za četiri tačke.

„Kao prvo, Kosovo teži ka konačnom sporazumu sa Srbijom, a ne ka još jednom prolaznom sporazumu, koji će odložiti stvari za nekoliko godina. Drugo, za nas potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije znači međusobno priznanje između države Kosovo i države Srbije. Treće, očekujemo da se ovim sporazumom, kroz formalno priznavanje Kosova i Srbije učlanimo u Ujedinjene nacije, postanemo članica evropskog saveta OEBS-a, NATO-a i da nam se pruži perspektiva za evropske integracije. Četvrta tačka je korigovanje granice sa Srbijom. Šta to znači? To znači da nećemo imati podelu Kosova, nema otcepljenja severnog dela Kosova, neće biti Republike Srpske na Kosovu. To sam ranije rekao i sada ponavljam nećemo nikad razgovarati pod bilo kojim okolnostima o jezeru Gazivode ili celom gradu Mitrovci", poručio je predsednik Kosova.

Tači je odbacio, kako je kazao glasine, da korekcija granica vodi u nove sukobe.

"Postoje glasine da korekcija znači sukob, međutim, ovaj proces označava kraj dugog sukoba, a ne početak novog sukoba. Ratna vremena između Kosova i Srbije su prošla. Kraj sukoba biće određen postavljanjem granice između Kosova i Srbije. Takav sporazum će biti doprinos miru i stabilnosti ovog dela Balkana", smatra Hašim Tači.

O Preševskoj dolini

Učesnike okruglog stola je zanimalo i odakle predsedniku toliko optimizma da će Preševo, Medveđa i Bujanovac biti deo Kosova, na šta je on kazao da je to realnost, kojoj on teži na osnovu zahteva Albanaca iz tih delova Srbije.

Tači je rekao i da ne postoji određeni period za postizanje konačnog sporazuma, ali dodaje da postoje očekivanja da se to desi do proleća.

Okrugli sto na temu "Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije" organizovao je Kosovski demokratski institut.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG