Linkovi

Tači: Potpisaću samo sporazum o uzajamnom priznavanju


Predsednik Kosova Hašim Tači na konferenciji za novinare u Prištini, 8. avgust 2018.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da neće potpisati nijedan sporazum ukoliko on ne podrazumeva uzajamno priznavanje dveju država - Srbije i Kosova. On je kazao da je potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom u interesu i Srbije i Kosova, ali i regiona.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da region podržava dijalog i da će konačan sporazum između Kosova i Srbije otvoriti evropsku perspektivu za kako je kazao obe zemlje.

,,Ja sam se ovih poslednjih dana sastao i sa predsednikom Albanije Ilirom Metom i predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, kao i premijerom Makedonije Zoranom Zaevim. Ove zemlje podržavaju dijalog, podržavaju pregovore, i pozdraviće mirovni sporazum u interesu ove dve zemlje koji će doneti još više mira i stabilnosti u nešem regionu’’, rekao je Tači.

Govoreći o korekciji granice sa Srbijom, Tači je rekao da to neće biti lak proces u budućnosti, ali da će rešavanje ovog pitanja omogućiti Kosovu automatsko priznanje od strane Srbije, kao i ujedinjenje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu i dodao da to istovremeno znači i eliminisanje ruskog veta u Savetu Bezbedosti Ujedijenih nacija .

,,Imaćemo demarkaciju ili korekciju granice koja je duga oko 430 kilometara, ne može biti recipročnog priznanja bez zaključivanja i ovog procesa. Korekcija granice je moguća i obezbeđuje Kosovu direktno priznanje od strane Srbije i pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu i priznanje Kosova od strane pet preostalih država članice Evropske unije koje do sada nisu priznale Kosovo. Recipročno priznanje Kosova znači i ukidanje ruskog veta i priznanje Kosova od još 80 zemalja u svetu koje to još uvek nisu uradile’’, poručuje predsednik Kosova.

Tači je rekao da sem recipročnog priznanja, nijedan drugi sporazum neće potpisati jer je, kako kaže, sve drugo neprihvatljivo i gubljenje je vremena.

,,Ponovo ističem neću dozvoliti podelu Kosova, neću dozvoliti stvaranje Republike Srpske ili Zajednicu srpskih opština sa izvršnim nadležnostima, neću dozvoliti razmenu. Ja sam za prijapajanje preševske doline Kosovu i u potpunosti to podržavam, ali ni u kakvoj okolnosti neću dozvoliti da neko ugrožava ili pregovara o razmeni Gazivoda’’, kazao je Hašim Tači.

Tači je najavio i da će tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija biti u Njujorku, i da će kako je kazao, maksimalno raditi na uspostavljanju kontakata i raditi intenzivnije na učlanjenju Kosova u Interpol i Unesko.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG