Linkovi

SZO identifikuje moguće pandemijske patogene


Vakcine kompanije Sinofarm na Kineskom međunarodnom sajmu trgovine u Pekingu, Kina, 5. septembar 2021. (Foto: ARHIVA)
Vakcine kompanije Sinofarm na Kineskom međunarodnom sajmu trgovine u Pekingu, Kina, 5. septembar 2021. (Foto: ARHIVA)

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u ponedeljak da objavljuje novu listu prioritetnih patogena koji rizikuju da izazovu pandemije ili epidemije koje treba pažljivo pratiti.

SZO je saopštila da je cilj da se ažurira lista koja se koristi za usmeravanje globalnog istraživanja, razvoja i ulaganja, posebno u vakcine, testove i tretmane.

U okviru tog procesa, koji je počeo u petak, zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija okupila je više od 300 naučnika koji treba da razmotre dokaze o više od 25 porodica virusa i bakterija.

Oni će takođe razmotriti takozvanu bolest Iks, nepoznati patogen koji bi mogao da izazove ozbiljnu međunarodnu epidemiju.

"Ciljanje prioritetnih patogena i porodica virusa za istraživanje i razvoj protivmera je od suštinskog značaja za brz i efikasan odgovor na epidemiju i pandemiju," rekao je direktor SZO za hitne slučajeve Majkl Rajan.

"Bez značajnih ulaganja u istraživanje i razvoj pre pandemije Kovida 19, ne bi bilo moguće razviti bezbedne i delotvorne vakcine u rekordnom roku," kaže on.

Lista je prvi put objavljena 2017. godine.

Trenutno uključuje Kovid 19, bolest virusa ebola i bolest virusa Marburg, groznicu Lasa, bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) i teški akutni respiratorni sindrom (SARS), kao i Nipah, Zika virus i bolest Iks.

Za svaki patogen identifikovan kao prioritet, stručnjaci će utvrditi nedostatke u znanju i prioritete istraživanja.

Zatim se mogu izraditi željene specifikacije za vakcine, tretmane i dijagnostičke testove.

Takođe se ulažu napori da se olakšaju klinička ispitivanja za razvoj takvih mehanizama, dok se takođe razmatraju načini da se ojača regulatorni i etički nadzor. Očekuje se da će revidirana lista biti objavljena pre aprila 2023.

Ugovor o pandemiji

Sastanci o pretnji patogena događaju se dok se SZO priprema za sledeću rundu pregovora o sporazumu o pandemiji.

Međuvladino pregovaračko telo utire put ka globalnom sporazumu koji bi na kraju mogao da reguliše na koji način se zemlje pripremaju za buduće pretnje pandemije i reakciju na njih.

Članovi tog tela bi trebalo da se sastanu u Ženevi od 5. do 7. decembra na trećem sastanku radi izrade i pregovaranja o konvenciji SZO ili drugim vrstama međunarodnog sporazuma o spremnosti i odgovoru na pandemiju.

Sedište Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi, Švajcarska (Foto:ARHIVA)
Sedište Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi, Švajcarska (Foto:ARHIVA)

Izveštaj o napretku biće predstavljen državama članicama SZO sledeće godine, a konačni tekst će biti predstavljen za razmatranje 2024. Prvi nacrt teksta za decembarski sastanak objavljen je prošle nedelje.

Panel za Globalnu konvenciju o javnom zdravlju, nezavisna koalicija državnih i zdravstvenih lidera, kaže da nacrt nije otišao dovoljno daleko, uprkos svojim dobrim stranama.

Panel je u ponedeljak saopštio da bi trebalo učiniti više na uspostavljanju odgovornosti i jasnih vremenskih rokova za uzbunu i reagovanje, kako bi se izbegle štetne posledice kada se pojavi epidemija.

"Kada se otkrije, često postoji nekoliko kritičnih sati za prijavljivanje, procenu i delovanje kako bi se zaustavilo širenje bolesti pre nego što postane praktično nezaustavljivo," navedeno je u saopštenju.

"Trenutni nacrt ne ide dovoljno daleko da bi ukazao na hitnost koja je potrebna da se obave pripreme za bolest IKS ili poznate patogene, ili da se odgovori u ranoj fazi," dodaje se.

"Od decembra 2019. kada su informacije o novom korona virusu zaustavljene, u više zemalja koje su primenile pristup "sačekaj i vidi"' kada su se pojavili prvi prijavljeni slučajevi Kovida 19, videli smo štetne posledice neaktivnosti na samom početku širenja boesti."

XS
SM
MD
LG