Linkovi

Svetski dan slobode medija


Novinari u Burundiju sa simboličnim trakama preko usta povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija
Novinari u Burundiju sa simboličnim trakama preko usta povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija

Praznik koji su Ujedinjene nacije uspostavile pre 22 godine je tradicionalna prilika da se podseti na stradanja novinara širom naše planete...

Širom sveta danas se obeležava Dan slobode medija, koji su 1993. godine uspostavile Ujedinjene nacije, kako bi izrazile podršku fundamentalnim principima medijskih sloboda, za koju američki predsednik Barak Obama kaže da su od ključnog značaja za demokratiju.

Ujedinjene nacije navode da je Svetski dan slobode medija prilika da se građani obaveste o kršenju slobode medija - podsetnik da se u desetinama zemalja širom sveta, publikacije cenzurišu, novčano kažnjavaju, suspenduju i zatvaraju, dok novinare, urednike i izdavače maltertiraju, napadaju, pritvaraju i ubijaju.

Pred današnji Svetski dan slobode medija, predsednik Obama u petak se u Beloj kući sastao sa tri novinara imigranta, od kojih je jedna novinarka ruskog servisa Glasa Amerike Fatima Tlisova.

Kako je rekao Obama, sve troje su u svojim domovinama bili žrtve surovog tretmana, a sada svoju novinarsku profesiju nastavljaju u SAD, gde su dobili politički azil.

XS
SM
MD
LG