Linkovi

Zabrinjavajući pad sloboda širom sveta


Fridom haus u godišnjem izveštaju navodi da su agresivnije taktike autoritarnih režima i porast broja terorističkih napada doprineli “uznemirujućem” opadanju globalnih sloboda u 2014.; Srbija i Crna Gora označene kao slobodne zemlje

Svetska organizacija za praćenje ljudskih prava “Fridom haus” saopštila je da su izgledi za izgradnju međunarodnog sistema, zasnovanog na demokratskim idealima, sada više ugroženi nego u bilo kojem periodu u proteklih pola veka.

Fridom haus u godišnjem izveštaju navodi da su agresivnije taktike autoritarnih režima i porast broja terorističkih napada doprineli “uznemirujućem” opadanju globalnih sloboda u 2014. godini i to devetu godinu zaredom. “Stanje demokratije u 2014 bilo je izuzetno sumorno”, ističe se u izvještaju i navodi da je 61 zemlja postala manje slobodna u 2014, gotovo dvostruko više u odnosu na broj država u kojima je zabeleženo poboljšanje.

Najniže je rangirana Sirija, u kojoj je građanski rat ušao u četvrtu godinu, a ekstremistička grupa Islamska država proširila svoju kontrolu. Kao izuzetak naveden je Tunis, prva arapska zemlja koja je označena kao “slobodna” od izbijanja građanskog rata u Libanu pre četiri decenije.

Prema danas objavljenom izvještaju, demokratski standardi pogoršani su u zabrinjavajućem broju ekonomskih sila i regionalno uticajnih država, među kojima su Rusija, Venecuela, Egipat, Turska, Tajland, Nigerija, Kenija, Azerbejdžan i Mađarska. Kako ističe Fridom haus, još više zabrinjava izričito odbacivanje demokratskih standarda, kao što je ruska invazija na Ukrajinu, uključujući i formalnu aneksiju Krima.

Srbija i Crna Gora se, u novom izveštaju, vode kao slobodne zemlje. Srbija ima ocenu dva u kategorijama političkih prava i građanskih sloboda, dok su u Crnoj Gori politička prava ocenjena ocenom tri a građanske slobode ocenom dva.

Kosovo, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija označene su kao delimično slobodne zemlje. Indeks političkih prava na Kosovu se popravio sa ocene pet na ocenu četiri zbog relativno uspešno sprovedenih junskih izbora, dok su građanske slobode ostale na oceni četiri.

Fridom haus ocenjuje politička prava i građanske slobode ocjenjuju ocenama od jedan do sedam, pri čemu jedan predstavlja najviše slobode, a sedam najmanje.

XS
SM
MD
LG