Linkovi

Koliko je slobodan internet?


Prema novom izveštaju "Fridom hausa" najdramatičniji pad slobode interneta u 2014. zabeležen u Rusiji, Turskoj i Ukrajini...

Prema najnovijem izveštaju američke nevladine organizacije "Fridom haus" (Freedom House), sve više zemlja cenzuriše delove interneta i usvaja zakone koji im omogućavaju sve obimnije praćenje i nadgledanje onoga što ljudi rade i govore onlajn.

"Fridom haus" je danas objavio izveštaj pod nazivom “Sloboda interneta 2014" - godišnje istraživanje 65 vlada i njihovih politika povodom filtriranja ili cenzure onlajn sadržaja.

U izveštaju se takođe analiziraju tipovi elektronskog praćenja koje te vlade sprovode i kako kažnjavaju građane čije onlajn aktivnosti ne opravdavaju.

Analitičarka te organizacije i koautorka izveštaja Lora Rid kaže za Glas Amerike da je najdramatičniji pad internet sloboda zabeležen u Rusiji, Turskoj i Ukrajini, a da su kao i prošlih godina najgore ocene dobile Iran, Sirija i Kina.

Od ukupno 65 država, 36 su imale slabiju ocenu, u odnosu na prethodni izveštaj, dok je samo 12 napredovalo, među njima Mjanmar, Tunis, Kuba i India.

Srbija, Crna Gora i ostale zemlje regiona nisu obuhvaćene ovim izveštajem.

XS
SM
MD
LG