Linkovi

Najoštrije medijske restrikcije u 10 zemalja


Logo Komiteta za zaštitu novinara
Logo Komiteta za zaštitu novinara

Zemlje na spisku Komiteta za zaštitu novinara, predvođene Eritrejom i Severnom Korejom, maltretiraju i hapse novinare, te cenzurišu internet kako bi ih ućutkali.

Komitet za zaštitu novinara objavio je spisak deset država u kojima se mediji suočavaju sa najoštrijim restrikcijama.

U deset zemalja, koje se pominju u novom izvještaju, novinari se hapse. Na vrhu liste po broju hapšenja je Kina, gdje se 44 novinara nalaze iza rešetaka. Komitet za zaštitu novinara takođe navodi da Iran pribjegava masovnom i neosnovanom pritvaranju da bi ućutkao različita mišljenja ili protjerao novinare. Kortni Rač kaže da je ovo opasno vrijeme za izvještavanje, s obzirom na to da je samo ove godine uhapšeno 200 novinara širom svijeta.

“Protekle tri godine su bile najopasnije za novinare – zbog rekodnog broja ubistava, hapšenja, dok je na osnovu podataka Komiteta, više od 400 novinara prognano poslednjih pet godina.”

Cenzura na internetu je ključno oružje za gušenje kritičkih stavova. U Sjevernoj Koreji, samo politička elita ima pristup, dok u Kubi, blogeri moraju da postavljaju svoj materijal iz stranih ambasada ili hotela da bi imali nemetanu vezu. U Kini, 642 miliona korisnika suočavaju se sa takozvanim “Velikim zidom na internetu", koji blokira kritički nastrojene sajtove i društvene medije.

“Cenzura je veoma moćno sredstvo koje stvarno ograničava protok informacija. Da biste je zaobišli, često morate da imate napredne tehnološke vještine odnosno da znate koje metode da koristite i kako da obezbijedite izvore i šire profile”, ističe Rač.

Arapsko proljeće dovelo je do oštrih restrikcija u Eritreji, čija vlada je odustala od planova da građanima obezbijedi internet na mobilnim telefonima. Saudijska Arabija je pak izmijenila zakone o medijima da bi spriječila objavljivanje izvještaja koji su u suprotnosti sa šerijatskim pravom ili podrivaju javni red.

Državni mediji su često jedini izvor informacija u deset zemalja koje se na spisku Komiteta za zaštitu novinara. Kortni Rač kaže da komitet, objavljivanjem izvještaja, pokazuje novinarima i građanima u tim državama da svijet prati šta se događa i da mu je stalo.

XS
SM
MD
LG