Linkovi

Bijela kuća objavila plan pripravnosti za kovid tokom zime


Predsjednik Džo Bajden
Predsjednik Džo Bajden

Bijela kuća je u četvrtak objavila ono što naziva "Planom pripravnosti za kovid-19 tokom zime", čime su širom Sjedinjenih Država omogućeni besplatni kućni testovi i vakcinacija.

U saopštenju, Bijela kuća je navela da, iako kovid-19 "nije remetilačka sila kakva je nekada bio, virus nastavlja evoluirati", a najnoviji podaci američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da su novi slučajevi, hospitalizacije i broj preminulih u porastu u proteklim danima.

Bijela kuća je saopštila da uz lokacije za besplatno testiranje koje već postoje, počevši od četvrtka, sva američka domaćinstva ponovo mogu poručiti ukupno četiri kućna testa na kovid-19, koji će biti besplatno poslani putem pošte.

Na sva postojeća testiranja i lokacije za distribuciju testova, Bijela kuća je dodala nove programe, uključujući slanje besplatnih kućnih testova u više od 6.500 stambenih objekata za starije osobe kojima upravlja Ministarstvo stanovanja i urbanog razvoja.

U saopštenju se navodi da administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena takođe proširuje program za distribuciju besplatnih testova na čak 500 velikih banaka hrane, kako bi ih one podijelile ljudima u svojim zajednicama.

Bijela kuća takođe je navela da će američki ministar zdravlja i socijalne zaštite, Ksavijer Becera, poslati pismo guvernerima svih saveznih država u kojem opisuje radnje koje bi trebali poduzeti kako bi bili spremni za povećanje broja slučajeva i hospitalizacija koje se očekuju tokom zime.

Dio informacija u ovom tekstu dolazi od agencije AP.
XS
SM
MD
LG