Linkovi

Nobel za Dilana - zaslužena ili neopravdana nagrada?


Bob Dilan nastupa u Viltern teatru u Los Andjelesu 5. maja 2004.
Bob Dilan nastupa u Viltern teatru u Los Andjelesu 5. maja 2004.

Švedska akademija iznenadila je svet odlukom da Nobelovu nagradu za književnost dodeli američkom kantautoru Bobu Dilanu. Dok se predvidjao pobednik, Dilan je bio pri dnu liste mogućih dobitnika, na kojoj su takodje bili američki romanopisci Don de Lilo i Filip Rot.

Medjutim, Akademija je načinila neuobičajeni potez i saopštila da nagradjuje Dilana za “stvaranje novih poetskih izražaja u okviru velike američke pesničke tradicije.” Obožavaoci američke kulturne ikone slave priznanje koje je dobio, ali neki kritičari, uključujući i one koji vole njegovu muziku, veruju da je taj izbor bio nepravedan.

Dilanova karijera traje više od pola veka i privlači ljude svih generacija. Njegovi fanovi smatraju da je Nobelova nagrada - sasvim zaslužena.

"On je izuzetno dobar, kreativan tekstopisac, slikar, pevač, gitarista. Mislim da je zaslužuje.”

"Ovo je potpuno fantastično za njega i nagrada za sve što je uložio stvarajući izvanrednu muziku više od 50 godina”.

Dilan je primio brojne muzičke nagrade i ima poštovaoce medju ličnostima kao što su predsednik Barak Obama ili holivudska zvezda Tom Henks.

"On je uticao na našu generaciju, oblikovao je naše stavove i mislim da je oblikovao umetnički odgovor - definisao odgovornost umetnika, jednostavno time što je bio tako autentičan i veran svojoj želji da u svojim pesmama kaže istinu. A on stalno piše pesme, čak i sada” - kaže Henks.

Medjutim, za mnoge, Dilan je muzičar a ne književnik. Društveni mediji su juče uzavreli od komentara od kojih su neki dovodili u pitanje pa čak i ismevali odluku Švedske akademije. Ta kontroverza je dobra stvar – smatra Stiven Rings, profesor muzike na Čikaškom univerzitetu koji je držao predavanja o Dilanu.

"Mislim da je pritisak koji je ovim izvršen na predstavu o tome šta je to književnost ključan i dolazi u pravom trenutku da se preispita ideja o tome da je Bob Dilan u osnovi pevač i tekstopisac, i da se shvati da je književni momenat u procesu komponovanja i stvaranja pesma zapravo najvažniji.”

Da li onda možemo očekivati da u budućnosti Nobela za književnost osvoji neko poput američke pop pevačice i kantautorke Kejti Peri? Nije baš tako – kaže Rings.

"Jedna stvar je dodeliti Nobelovu nagradu za književnost ako je u pitanju Bob Dilan. To je sasvim drugačije od nagradjivanja bilo kog drugog muzičara u posleratnoj eri.”

Inače, pre dve godine, Dilanov rukom pisani nacrt pesme “Like a Rolling Stone” prodat je za više od 2 miliona dolara na jednoj aukciji, što ga čini najskupljim rukopisom u domenu rok muzike ikada prodatim na nekoj aukciji.

XS
SM
MD
LG