Linkovi

Pompeo u Francuskoj sa Makronom razgovarao o bezbednosti i ekonomiji


Američki državni sekretar Majk Pompeo izlazi iz aviona na aerodromu Le Bourget u Francuskoj, 14. novembra 2020.

Državni sekretar Majk Pompeo, koji je u subotu doputovao u Francusku, prvu stanicu njegove turneje po sedam zemalja Evrope i Bliskog istoka, sastao se u ponedeljak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i drugim liderima, na razgovorima o ekonomiji i bezbednosti. Najviši američki diplomata takođe je položio venac na spomenik žrtavama terorizma u Parizu.

Borba protiv terorizma i globalne pretnje bile su glavne teme Pompeovih razgovora sa Makronom i šefom francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijanom. Američki državni sekretar na Tviteru je objavio da je vodio važne razgovore o zajedničkim naporima da se unaprede globalni mir i bezbednost. "Nema izazova koje ne možemo da pobedimo kada je američko-francuska transatlantska veza jaka", ocenio je Pompeo.

Kako prenosi agencija AP, Pompeova poseta je protekla bez većeg publiciteta, a predsednik Makron se sa njim sastao iza zatvorenih vrata, pri čemu je diplomatski delikatno zaobiđena činjenica da je Francuska već priznala novoizabranog predsednika Džoa Bajdena kao pobednika američkih izbora.

Nije bilo konferencija za novinare, zbog čega novinari nisu imali priliku da pitaju Makrona, Pompea ili šefa diplomatije Le Drijana o tome da li su razgovarali o svojim protivrečnim tumačenjima američkih izbornih rezultata. Le Drijan se, što je neuobičajeno, sastao sa Pompeom u Jelisejskoj palati a ne svojoj kancelariji. Iz Makronovog kabineta Pompeov dolazak je opisan kao "kurtoazna poseta."

Američki državni sekretar Majk Pompeo polaže venac na spomenik žrtava terorizma u Parizu, 16. novembra 2020.
Američki državni sekretar Majk Pompeo polaže venac na spomenik žrtava terorizma u Parizu, 16. novembra 2020.

Pompeova sledeća stanica je Turska gde se sastaje sa patrijarhom Vartolomejem. Zatim će posetiti Gruziju, pa Izrael, gde će razgovarati sa premijerom Benjaminom Netanjahuom i razgovarati o sporazumima o normalizaciji odnosa Izraela i Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kojima su posredovale Sjedinjene Države.

Američki državni sekretar takođe će posetiti Ujedinjene Arapske Emirate, Katar i Saudijsku Arabiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG