Linkovi

Istorijski dogovor sa Iranom


Državni sekretar Džon Keri sa ministrima EU, P5 i šefom iranske diplomatije Džavadom Zarifom posle postizanja nuklearnog sporazuma u Beču.
Državni sekretar Džon Keri sa ministrima EU, P5 i šefom iranske diplomatije Džavadom Zarifom posle postizanja nuklearnog sporazuma u Beču.

Posle dve godine pregovora, Iran i šest svetskih sila postigli su dogovor čiji je cilj da se Iran spreči u razvoju nuklearnog oružja, u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje su osakatile iransku ekonomiju i u mnogo aspekata dovele do izolacije te zemlje.

Najviše diplomate Irana, Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Nemačke, Francuske, Britanije i Evropske unije saopštile su da su posle godina pregovora konačno postigle dogovor, koji su opisali kao “dobar sporazum”.

Naš spor nikada nije bio sa iranskim narodom, a svesni smo koliko su sankcije zbog nuklearnog programa snažno uticale na život običnih Iranaca. Zahvaljujući današnjem sporazumu, to će početi da se menja, u zamenu za dramatične promene, koje je Iran prihvatio u pogledu svog nuklearnog programa”, istakao je državni sekretar Džon Keri.

Keri je izjavio da bi, bez sporazuma, Iran za samo nekoliko meseci posedovao dovoljno nuklearnog materijala za proizvodnju deset bombi. Međutim, prema sporazumu - proći će deset godina pre nego što Iran bude imao dovoljno materijala da napravi jednu bombu u roku od godinu dana.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, stojeći uz šefa iranske diplomatije, dogovor je nazvala “znakom nade za svet”.

"Znamo da će ovaj sporazum biti podvrgnut intenzivnim analizama. Ali ono što danas objavljujemo nije samo sporazum. To je dobar sporazum. Dobar za sve strane i za širu međunarodnu zajednicu”.

Sporazumom se ograničava potencijalni iranski razvoj atomskog oružja, dok se zemlji dozvoljava da održi civilni nuklearni program. Broj centrifuga za obogaćivanje uranijuma bi se dramatično smanjio - za dve trećine. Ekonomske sankcije, koje se sada ukidaju, mogle bi da se obnove u roku od 65 dana, ukoliko Iran ne bude poštovao odredbe dogovora.

U Beloj kući, predsednik Barak Obama je ocenio da je sporazum – najbolja šansa za mir na Bliskom istoku.

"Bez diplomatskog rešenja, bilo ja ili neki budući američki predsednik, bio bi suočen sa odlukom da li da dozvoli Iranu da poseduje nuklearno oružje ili iskoristi našu vojsku da to zaustavi. Jednostavno rečeno, izostanak sporazuma bi značio veću šansu za rat na Bliskom istoku. Pritom, ništa ne gubimo time što isprobavamo da li se problem može rešiti mirno. Ako u najgorem slučaju Iran prekrši dogovor, iste opcije koje su meni danas na raspolaganju biće na raspolaganju svakom budućem američkom predsedniku”.

U Teheranu, predsednik Hasan Rohani je izrazio nadu da će dogovor poboljšati iranske odnose sa susedima u regionu.

"Iran ne traži oružje za masovno uništenje i nikada ga neće tražiti. On nije niti će ikada vršiti pritisak na zemlje regiona, a naši će odnosi sada dobiti novi početak”.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun čestitao je pregovaračima u Beču izrazivši uverenje da će sporazum doprineti većem međusobnom razumevanju i saradnji u pogledu brojnih bezbednosnih izazova na Bliskom istoku.

Kina, koja je bila jedna od učesnica pregovora, ocenila je da će dogovor ojačati regionalni mir i stabilnost.

“Danas je istorijski dan. Postignuti sporazum je pokazao da trnoviti međunarodni konflikti mogu da se reše dijalogom i pregovorima”, rekao je ministar spoljnih poslova Kine, Vang Ji.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da svet sada može da odahne, a da su učesnice pregovora donele neke teške odluke, radi stabilnosti i saradnje.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu, izjavio je da je svet danas – znatno opasnije mesto nego juče.

“Kakva zapanjujuća, istorijska greška! Za Izrael ovo nije gotova stvar, nas ovaj sporazum ne obavezuje. Pošto Iran i dalje želi da vidi naše uništenje, mi ćemo se uvek braniti”.

Izrael će se sada okrenuti žestokom lobiranju u američkom Kongresu, koji ovog popodneva počinje da razmatra sklopljeni sporazum i mogao bi da blokira njegovu ratifikaciju.

Iako to predsednik Predstavničkog doma poriče, Kongres je uglavnom podeljen prema stranačkom opredeljenju. Dok demokrate izražavaju umereni optimizam, republikanski zakonodavci pitaju se da li je američka strana učinila previše ustupaka.

„Ukidanje sankcija će im doneti milijarde dolara, dok se utire put nuklearnom Iranu. Ovde nije stvar o demokratama i republikancima, nije stranačko pitanje već pitanje dobrog i lošeg. Utvrdićemo sve detalje, a ako je sporazum tako loš kako meni trenutno deluje, daćemo sve od sebe da ga zaustavimo“, najavljuje predsedavajući Predstavničkog doma, Džon Bejner.

Kongres će voditi debatu o sporazumu, ali je predsednik Obama najavio da će uložiti veto na svaku meru čiji bi cilj bio da se sporazum blokira.

XS
SM
MD
LG