Linkovi

Majkrosoft: "Čovek tenk" sa Tjenanmena blokiran na pretraživaču usled ljudske greške


Arhiva - Na fotografiji napravljenoj 5. juna 1989, kineski građanin stoji ispred kolone tenkova koji su se kretali istočo pekinškim Čangan bulevarom, na skveru Tjenanmen, Peking, Kina.
Arhiva - Na fotografiji napravljenoj 5. juna 1989, kineski građanin stoji ispred kolone tenkova koji su se kretali istočo pekinškim Čangan bulevarom, na skveru Tjenanmen, Peking, Kina.

Majkrosoft korporacija označila je kao "slučajnu ljudsku grešku" razlog zbog kog internet pretraživač te kompanije Bing nakratko nije prikazao rezultate pretrage fotografija pojam za pretragu "čovek tenk" (Tank Man) na godišnjicu krvavog vojnog gušenja demnstracija na pekinškom trgu Tjenanmen 1989. godine.

Korisnici u različitim delovima sveta, uključujući i u SAD, rekli su u petak da nije bilo rezultata kada bi tražili izraz "čovek tenk".

"Čovek tenk" odnosi se na fotografiju koja je postala ikona i na kojoj se vidi sukob između neidentifikovanog civila i niza tenkova kineske vojske koji napuštaju pekinški Trg Tjenanmen nakon brutalnog suzbijanja prodemokratskih demonstracija. Fotografija je postala simbol prkosa širom sveta.

Nakon upozorenja novinara, Majkrostoft je saopštio da je problem "nastao slučajnom ljudskom greškom" i da je "rešen". Nekoliko sati kasnije, preko pretraživača Bing je ponovo bilo moguče pronaći fotografije pod "čovek tenk".

Kompanija nije precizirala šta je ljudska greška niti kako se ona dogodila, niti je rečeno koliko ljudi čini deo njegovog Bing razvojnog tima sa sedištem u Kini. Najveći istraživački i razvojni centar kompanije izvan Sjedinjenih Država nalazi se u Kini, a u januaru je objavljen posao za starijeg softverskog inženjera sa sedištem u Kini da vodi tim koji razvija tehnologiju koja pokreće Bingovu pretragu slika.

Kineske vlasti zahtevaju da pretraživači, veb stranice i platforme društvenih medija koji rade u zemlji cenzurišu ključne reči i rezultate koji se smatraju politički osetljivim ili kritičnim prema kineskoj vladi.

U Kini su blokirane reference na represiju na trgu Tjenanmen 1989. godine, kao i slike koje se odnose na taj događaj, poput "tenka".

Majkrisoftov Bing je jedan od retkih međunarodnih pretraživača koji posluje u Kini, gde se pridržava lokalnih zakona o cenzuri i takmiči se sa većim kineskim pretraživačima kao što su Baidu i Sogou.

Prema sajtu sa podacima Statkaunter, Bing ima 2,5 odsto tržišnog udela u Kini.

Rivalski Google napustio je kinesko tržište 2010. godine nakon četiri godine rada, nakon sporova oko cenzure i velikog hakerskog napada za koji Gugl veruje da potiče iz Kine.

XS
SM
MD
LG