Linkovi

Gugl razbesneo kineske vlasti


Internet gigant „Gugl“ pre dva meseca je prvi put zapretio da će se povući iz Kine tvrdeći da je žrtva kineskih hakera, koji su prodrli u elektronsku poštu aktivista za ljudska prava iz te zemlje. „Gugl“ je sada napravio korak u smeru potpunog izbegavanja kineske cenzure, a vladi u Pekingu to se nimalo ne dopada.

Bilo je suđeno da to bude borba dva „teškaša“. S jedne strane intenet gigant „Gugl“, s druge – Kina, veliki cenzor.

„Gugl“ je prestao da cenzuriše rezultate pretrage na svom kineskom sajtu, nadajući se da će zaobići takozvani „veliki kineski zaštitni zid“, preusmeravajući korisnike na svoj necenzurisani hongkonški vebsajt. Taj potez je razbesneo kineske vlasti, koje tvrde da je „Gugl“ prekršio „pisano obećanje“.

Internet cenzura u Kini je jedna od najoštrijih na svetu. Vebsajtovi poput „Twitter“-a, „Facebook“-a i „Youtube“-a su blokirani, a pretrage politički osetljivih termina – zabranjene.

"Ne bi nas iznenadilo da regulatori u najmanju ruku odseku pristup vebsajtu 'google.cn'", kaže analitičar firme "Standard & Poor's" Skot Kesler.

Novi "Guglov" hongkonški pretraživač
Novi "Guglov" hongkonški pretraživač

Odlazak „Gugla“ iz Kine možda je dobar za savest kompanije, ali to ne znači da je dobar za biznis. U Kini je trenutno 400 miliona korisnika interneta i taj broj se povećava svakodnevno. „Gugl“ je bio daleko iza vodećeg kineskog pretraživača, ali je ta zemlja i dalje izuzetno važno tržište za „Gugl“.

Internet gigant nada se će njegove ostale investicije u Kini nastaviti da funkcionišu, ali budućnost nekih 700 radnika je neizvesna. Zatvaranje je snažan podsetnik na kompromise na koje su strane internet kompanije, koje operišu u Kini, često prisiljene.

„Velika je šteta što i 'Gugl' odlazi jer su oni bili poslednja velika strana internet kompanija ovde u Kini, koja je i dalje radila. Svi ostali su na neki način doživeli neuspeh i otišli“, smatra Den Brodi, koji je bio zaposlen u "Guglu".

Kina je već danas blokirala politički osetljive pretrage, poput dalaj lame, na hongkonškom sajtu „Gugla“, a vrlo lako bi mogla da u potpunosti zabrani pristup toj stranici. Po svemu sudeći, bitka je daleko od završetka.

XS
SM
MD
LG