Linkovi

Sveštenici u Francuskoj seksualno zlostavljali više od 200.000 dece


Statua Svetog Antonija Padovanskog u crkvi u Parizu

Francuski sveštenici seksualno su zlostavljali više od 200 hiljada dece u proteklih 70 godina, pokazali su rezultati velike istrage koji su objavljeni u utorak. Unutar francuske Katoličke crkve identifikovano je između 2.900 i 3.200 pedofila. Takođe se pokazalo da je Katolička crkva dugo žmurila na zlostavljanje dece.

Otkriće u Francuskoj je poslednji skandal u nizu koji pogađa Katoličku crkvu. U rezultatima istrage, koje je prezentivao šef istražne komisije Žan Mark Sove, navodi se da je crkva godinama pokazivala "duboku, kompletnu i okrutnu ravnodušnost". Komisija je osnovana 2018. kako bi istražila navode o seksualnom zlostavljanju u crkvi.

Većina žrtava bili su dečaci, mnogi od njih stari od 10 do 13 godina.

Sove je rekao da crkva ne samo što nije preduzela mere da spreči zlostavljanje, već je ponekad i svesno povezivala decu sa predatorima.

Šef francuske biskupske konferencije Erik de Mulin Befor je posle objavljivanja rezultata istrage, zamolio za oproštaj i obećao da će nešto preduzeti.

Sove je rekao da je problem i dalje prisutan.

Učenje Katoličke crkve o seksualnosti, poslušnosti i uzvišenosti sveštenika doprinelo je da se otvori prostor za seksualno zlostavljanje, rekao je šef komisije i dodao da crkva mora da se reformiše kako bi rešila ta pitanja.

Oko 2.700 žrtava je identifikovano kroz svedočenja, a hiljade su pronađene i u arhivama.

Procenjeno je da je bilo oko 216.000 zlostavljanje dece, a broj bi potencijalno mogao da poraste na 330 hiljada.

Predstavnik udruženja žrtava Fransoa Devo poručio je predstavnicima crkve da su "sramota za čovečanstvo".

"U ovom paklu su se odvijali masovni zločini. Ali, što je još gore, desila se izdaja poverenja, morala, dece".

XS
SM
MD
LG