Linkovi

Papa odbio da kaže da li je znao za seksualno zlostavljanje dece


Papa Franja tokom molitve u katedrali Device Marije u Dablinu
Papa Franja tokom molitve u katedrali Device Marije u Dablinu

Papa Franja nije hteo da potvrdi niti demantuje navode koje je u pismu izneo bivši ambasador Vatikana u SAD Karlo Maria Vigano - da je papa znao za seksualno zlostavljanje dece od strane američkog kardinala Teodora Mekarika, ali da je to zataškao.

Vigano je pozvao papu Franju da podnese ostavku i tako da dobar primer ostalima.

Papa je ove nedelje bio u poseti Irskoj, a u fokusu te posete bilo je pitanje seksualnog zlostavljanja dece od strane sveštenika.

U pismu od 11 strana, koje su objavili katolički mediji, papa Franja je optužen da je godinama znao za optužbe o seksualnom zlostavljanju protiv američkog kardinala Teodora Mekarika. Pošto su se pojavili i dokazi da je Mekarik zlostavljao šesnaestogodišnjaka, papa je prošlog meseca prihvatio njegovu ostavku - koja je ujedno i prva ostavka kardinala.

Arhebiskup Karlo Maria Vigano, bivši ambasador Vatikana u SAD
Arhebiskup Karlo Maria Vigano, bivši ambasador Vatikana u SAD

Karlo Maria Vigano je u pismu naveo da "u ovom dramatičnom trenutku kada Crkva treba da prizna svoje greške, i u skladu sa nulom tolerancijom seksualnog zlostavljanja koju je proglasio, papa Franja mora ostalima dati dobar primer i podneti ostavku zajedno sa onima koji su zataškavali seksualno zlostavljanje od strane Teodora Mekarika".

Vigano je rekao da je sam obavestio papu o saznanjima o Mekariku i to u junu 2013.

Papa Franja je rekao da je pročitao dokument, a novinarima koji su ga pitali za komentar tražio da učine to isto i sami presude. Nije želeo da komentariše sadržaj pisma i rekao da "izjava govori za sebe".

Vigano je u pismu pomenuo i arhebiskupa u Vašingtonu, kadrinala Donalda Vuerla, koji je nasledio Mekarika, i tvrdi da je i on bio obavešten. Ali Vuerlov portparol je te tvrdnje negirao.


XS
SM
MD
LG