Linkovi

Australija: Poziv na promenu zaveta ćutanja Rimokatoličke crkve


Generalni guverner Australije Piter Kozgrouv potpisuje dokument posle primanja izveštaja kraljevske komisije.
Generalni guverner Australije Piter Kozgrouv potpisuje dokument posle primanja izveštaja kraljevske komisije.

Australijski zvaničnici su posle istrage seksualnog zlostavljanja dece preporučili da se Rimokatolička crkva ne poziva na svoj zavet ćutanja kada neko tokom ispovedi prizna zlostavljanje.

Australijska kraljevska komisija dostavila je izveštaj o institucionalnom reagovanju na seksualno zlostavljanje dece, posle petogodišnje istrage u kojoj je prikupila iskaze više od 8.000 žrtava seksualnog zlostavljanja. Više od 60 odsto onih koji su preživeli zlostavljanje su katolici.

Australijski nadbiskup Entoni Fišer, predsednik Konferencije australijskih katoličkih biskupa rekao da nije u mogućnosti da povuče zavet ćutanja, jer je kazna za bilo kog sveštenika koji prekrši taj zavet ekskomunikacija, odnosno isključenje sveštenika iz crkve.

U izveštaju se takođe preporučuje ukidanje obaveznog celibate za sveštenike, za koji se kaže da je jedan od faktora, koji doprinosi seksualnom slostavljanju dece. Australijski premijer Malkolm Turnbul, takođe katolik, preporučio je svim građanima da pročitaju izveštaj i ocenio da otkrića do kojih se došlo u izveštaju predstavljaju nacionalnu tragediju.

XS
SM
MD
LG