Linkovi

Više od 300 sveštenika Katoličke crkve u Pensilvaniji zlostavljalo decu


Žrtve sekusualnog zlostavljanja sveštenika u Pensilvaniji
Žrtve sekusualnog zlostavljanja sveštenika u Pensilvaniji

U Katoličkoj crkvi u Sjedinjenim Državama sve je veći skandal zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja, za koje su odgovorni sveštenici. Žrtve seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Pensilvaniji progovorile su nakon objavljivanja izveštaja o tome da je 300 sveštenika zlostavljalo više od 1000 žrtava. Sve to se krilo 70 godina.

Zlostavljanje u Katoličkoj crkvi u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

​Dok je državni tužilac Pensilvanije Džon Šapiro čitao eksplozivni izveštaj velike porote, ljudi koji su prijavili seksualno zlostavljanje od strane sveštenika u Katoličkoj crkvi počeli su da plaču. Kažu da su njihove priče konačno potvrđene.

“Ovaj izveštaj je pravda za žrtve”

U izveštaju se navode imena više od 300 sveštenika pedofila, od kojih je jedan iz Harisburga optužen da je 80-ih zlostavljalo pet sestara iz iste porodice. Ukupno je bilo više od 1000 žrtava. U svim slučajevima, kako se navodi u izveštaju, najviši zvaničnici u crkvi su se zavetovali na ćutanje.

U svakoj parohiji predatori su koristili veru kao oružje za zlostavljanje”, rekao je Šapiro.

U izveštaju se navodi i kako je Katolička crkva uz pomoć svojih tajnih dosijea pokušavala da zataška slučajeve, zaključio je državni tužilac Pensilvanije.

“Ne samo što su sveštenici su silovali dečake i devojčice, već su i njihovi nadređeni ćutali i to krili decenijama”

Bivši kardinal iz Vašingtona Teodor Mekarik postao je najviše rangirani sveštenik u američkoj katoličkoj crkvi koji je podneo ostavku zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju.

XS
SM
MD
LG