Linkovi

Apelacioni sud ukinuo presudu Mirjani Marković


Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika Jugoslavije, u saveznoj skupštini 12. jula 2001. godine (Foto: AP/Darko Vojinović)
Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika Jugoslavije, u saveznoj skupštini 12. jula 2001. godine (Foto: AP/Darko Vojinović)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je u juna 2018. na godinu dana zatvora bila osuđena nekadašnja predsednica Jugoslovenske levice (JUL) Mirjana Markovića po optužnici da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju da nezakonito dodeli državni stan dadilji njenog unuka.

Odlukom koja je objavljena na sajtu suda, naloženo je da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu i otklone sve nelogičnosti iz presude i povrede krivičnog postupka.

Apelacioni sud zaključio je da je izricanjem presude, došlo do bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kao i da je primenjen zakon koji nije mogao biti primenjen.

Takođe, navodi se da je nejasno zbog čega prvostepeni sud nije zaključio da je došlo do zastarevanja krivičnog dela, jer je Mirjana Marković optužena da je krivično delo izvršila u septembru 2000. godine.

Viši sud u Beogradu osudio je u junu 2018. bivšu predsednicu JUL-a Mirjanu Marković i nekadašnjeg dirketora Diposa Miloša Lončara na godinu dana zatvora, a nekadašnju sekretarku Vlade Srbje Živku Cicu Knežević na godinu i po dana zatvora, zbog dodele stanova u vlasništvu Republike od 1997. do 2000. godine osobama koje nisu bile zaposlene u Vladi.

Presuda je doneta posle skoro 15 godina od pokretanja krivičnog postupka i održanih više od sto ročišta.

Mirjani Marković se sudilo u odsustvu, pošto je nedostupna pravosudnim organima Srbije i za njom je 2005. godine raspisana međunarodna poternica.

XS
SM
MD
LG