Linkovi

Miloševćevi posmrtni ostaci dopremljeni u Srbiju, sahrana u subotu u Požarevcu


Posmrtni ostaci bivšeg predsednika Srbije i SR ugoslavije Slobodana Miloševića u sredu popodne dopremljeni su u Beograd i biće privremeno smešteni u bolnici "Sveti Sava" u centru grada.

Avion sa posmrtnim ostacima Slobodana Miloševića na beogradskom aerodromu oko 15.30 sati na dočekali su najviši funkcioneri Socijalističke partije Srbije.

Ispred aerodromske zgrade okupilo se više stotina gradjana da odaju počast bivšem haškom optuženiku, koji je u ćeliji zatvora u Sheveningenu preminuo 11. marta, od posledica infarkta.

Milošević će, kako je saopšteno u Socijalistickoj partiji Srbije, čiji je lider Milorad Vučelić angažovan da organizuje sahranu, biti sahranjen u subotu u Požarevcu. Najverovatnije u drvorištu porodične kuće.

Doček posmrtnih ostataka Slobodana Miloševića prenosila je uživo Radio-televizija Srbije.

Direktnan prenos sa aerodroma prikazale su i američka TV mreža CNN i britanski BBC.

"Tokom sutrašnjeg dana posmrtni ostaci Slobodana Miloševića biće izloženi u Beogradu, odlučićemo gde, tako da će građani moći u mimohodu da odaju poštovanje našem i njihovom predsedniku Slobodanu Miloševiću. Ja očekujem da i profesor Mira Marković i Marko Milošević, sa kojima sam stalno u kontaktu, sasvim sigurno dođu na sahranu, naravno, očekujem i Milicu i njegovog unuka", rekao je novinarima u Beogradu Milorad Vučelić.

Ministar policije Dragan Jočić rekao je kako je MUP spreman da obezbedi sahranu i da taj skup ne ocenjuje kao skup visokog rizika.

"Mislim da ta sahrana ne nosi nikakve bezbednosne rizike. U svakom slučaju, učinićemo sve ono što je neophodno da zaštitimo javni red i mir, od bilo čijeg uznemiravanja", rekao je Jočić.

Ruska Duma traži da Tribunal okonča rad

Donji dom ruskog parlamenta – Duma usvojila je jutros jednoglasno rezoluciju kojom traži da Haški tribunal prekine rad što je pre moguće. U rezoluciji se traži i otvaranje "nezavisne međunarodne istrage" o okolnostima smrti Slobodana Miloševića. "Duma ponovo ocenjuje da je potrebno zatvoriti u što kraćem roku sve istrage koje sada vodi Haški tribunal i smatra da je nastavak aktivnosti Tribunala sada beskoristan", stoji između ostalog u jutros usvojenoj rezuluciji

"Duma je u svojoj rezoluciji negativno ocenila rad tribunala u Hagu, što je ponavljanje stava koji je Duma već nekoliko puta saopštila”, rekao je šef odbora za međunarodne poslove, Konstantin Kosačev ističući kako je jasno saopšteno da Duma Tribunal doživljava kao političku, a ne sudsku instancu. Parlamentarne rezolucije u Rusiji nisu obavezujućeg karaktera.

Komentarišuću rezoluciju Dume, glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte je kategorično je odbacila optužbe da Tribunal primenjuje dvostruke standarde i da je politizovan. Del Ponteova je kazala i da su ocene iznešene u tom dokumentu "nelogične".

Lider ruskih komunista Genadi Zjuganov, rekao je da su poslanici Dume poslali osudu članicama NATO-a, uz preporuku da bi predstavnik ruskih vlasti obavezno trebalo da prisustvuje sahrani.

Potpredsednik Dume, Sergej Baburin, rekao je istovremeno novinarima da nije apsolutno ubeđen da će Mirjana Marković ići na Miloševićevu sahranu u Srbiju, ali da je njoj važno da bivši predsjednik Srbije i SRJ bude sahranjan tamo gde je proveo gotovo ceo život.

XS
SM
MD
LG