Linkovi

Kovčeg s telom Slobodana Miloševića izložen u muzejskom kompleksu


U srpskoj javnosti sve su učestalije primedbe da su pojedini funkcioneri Vlade Srbije uključeni u organizaciju sahrane Slobodana Miloševića. Direktor Muzeja istorije Jugoslavije Ljiljana Cetinić saopštila je da je protiv njene volje muzejski prostor "25. maj" prenamenjen u kapelu za izlaganje posmrtnih ostataka Slobodana Miloševića i izrazila protest zbog takve odluke Republičke direkcije za imovinu.

Odlukom bez presedana u istoriji kulturnih institucija na prostoru Srbije i grada Beograda narušen je n samo integritet institucija kulture, već i njihova svrha, ako ne i sam pojam kulture, izjavila je Cetinićeva, najoštrije protestujući i zahtevajući da javnost i Vlada Srbije reaguju na akt koji narušava autonomnost kulturne institucije i u skaradnom smislu je uvodi u dnevnu političku funkciju.

Građanski savez Srbije i Socijaldemokratska unija osudile su ulogu funkcionera Vlade Dejana Mihajlova i Aleksandra Nikitovića u organizaciji sahrane Slobodana Miloševića koji je odgovoran za smrt stotine hiljada ljudi, rat, razaranja i etničko čišćenje na prostorima bivše Jugoslavije i progon i ubistva političkih neistomišljenika.

Inače, Miloševićeve pristalice objavili su da će on biti sahranjen u dvorištu porodične kuće u Požarevcu i da će na sahranu doći i njegova supruga Mirjana Marković. Okružni sud u Beogradu saopštio je da će Mirjana Marković biti pritvorena ukoliko po dolasku u zemlju sudu ne preda pasoš a pokuša da napusti teritoriju Srbije i Crne Gore.
A ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić ocenio je da će se posle svega što se proteklih dana događalo oko smrti Slobodana Miloševića pojačati pritisak na Srbiju za izručenje ostalih haških optuženika, da neće biti nikakvih popuštanja i razumevanja međunarodne zajednice kad je u pitanju postavljeni rok 5. april.

Crnogorska opozicija najavila da će njihovi simpatizeri doći u Požarevac

Dok u vladajućoj crnogorskoj Denokratskoj partiji socijalista tvrde da nijedn predstavnik te stranke neće prisustvovati sahrani Slobodana Miloševića, opozicija najavila da ni njena delegacija neće doći u Požarevac, ali da će tamo biti njihovi simpatizeri.

Komemoracija povodom smrti bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića održana je danas u prepunoj sali Centra za sport i rekreaciju u Pljevljima u organizaciji Patriotskog saveza Jugoslavije za Pljevlja.

Predsednik Patriotskog saveza za Pljevlja Petar Spasojević rekao je da je Slobodan Milošević ubijen na najsuroviji način.

Pljevlja su, za sada, jedino mesto u Crnoj Gori gde pristalice Slobodana Miloševića odaju počast bivšem predsedniku. Uočljiv je i veliki broj čitulja u dnevnom listu ‘’Dan’’, ali za sada nema javnog manifestovanja odanosti čoveku čiju je politiku punih 7 godina sledila i zvanična Crna Gora.

Građani Podgorice moći će da zapale sveće za pokoj duše Slobodana Miloševića ispred hrama Hristovog vaskrsenja Srpske pravoslavne crkve u subotu u 15 sati.

A bivši visoki funkcioner SFRJ Branko Kostić rekao je danas da je Slobodan Milošević upisao svoje ime u istoriji i da je odnos vlasti u Srbiji u vezi sa njegovom sahranom tužan.

"Sve je to tužno isto kao što je bilo kada je svojevremeno na Vidovdan, 28. juna, poslat za Hag", kazao je Kostić.

Situacija koja je nakon smrti Slobodana Miloševića trenutno na sceni u Srbiji može učiniti da ta zemlja ostane zatočenik režima koji je pao 5. oktobra, smatra pomoćnik ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore Predrag Bošković.

On je rekao da je neodlučnost Vlade u Beogradu dovela do toga da svakim danom raste popularnost snaga koje su poražene 5. oktobra.

Bošković je rekao da se nada da dešavanja u vezi sa smrću bivšeg srpskog predsednika Slobodana Miloševića neće uticati na ispunjavanje obaveza Srbije prema Haškom tribunalu.

XS
SM
MD
LG