Linkovi

Analitičari: Turska intervencija mogla bi da produži konflikt u Libiji


Pregovori o Libiji u Moskvi, ponedeljak 13. januar 2020. (Foto: AP/Pavel Golovkin)
Pregovori o Libiji u Moskvi, ponedeljak 13. januar 2020. (Foto: AP/Pavel Golovkin)

Rusija je saopštila da je u Moskvi postignut dobar napredak u pregovorima o sporazumu kojim bi bio formalizovan prekid vatre u Libiji, mada ga sukobljene strane još nisu potpisale. Kremlj, koji podržava generala Kalifu Haftara na istoku zemlje, pomogao je u postizanju dogovora o prekidu vatre zajedno sa Turskom, koja planira da rasporedi snage u Libiji da bi branila drugu stranu u sukobu, Vladu nacionalnog jedinstva u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjene nacije. Sve veći broj stranih sila uključuje se u rešavanje konflikta u Libiji. Dok rastu nade da će biti postignut dugoročni mirovni dogovor, strahuje se i da bi strana intervencija mogla da ima negativne posledice.

Podjele u Libiji i dalje su duboke – sukobljene administracije su teško naoružane, a imaju i podršku sve većeg broja stranih sila.

Na istoku, snage autokrate Kalife Haftara učvršćuju kontrolu na gradom Sirte, koji su osvojile prije nedelju dana. Haftar je u aprilu prošle godine pokrenuo ofanzivu protiv Vlade nacionalnog jedinstva premijera Fajeza Saradža, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Međutim, ipak postoje nade da će biti postignut mir. Dvije strane pristale su na prekid vatre, koji je na snagu stupio protekle nedelje. Za Ankaru, intervencija u Libiji je povezana sa širenjem uticaja u regionu, smatra analitičarka iz Međunarodne krizne grupe Klaudija Gazini.

“Turska naravno želi da izbjegne trijumfalni ulazak Haftara i njegovih snaga u Tripoli i preokret političke situacije u Haftarovu korist, što bi išlo na ruku i Egiptu, Emiratima i Saudijskoj Arabiji s kojima Ankara već ima složene odnose”.

Turski poslanici glasaju o slanju trupa u Libiju
Turski poslanici glasaju o slanju trupa u Libiju

Turska se takođe nada da će biti osnažen sporazum sa vladom u Tripoliju kojim se navodno utvrđuju pomorske granice u Mediteranu.

Sporazum za koji se Turska nada da će spriječiti pokušaje Egipta, Kipra i Grčke da izvoze gas iz istočnog dijela Mediterana u Evropu”, kaže Gazini.

Haftarove snage su intervenciju Ankare nazvale “turskom okupacijom”. Gazini kaže da postoji opasnost da će zbog turske intervencije uspostavljanje mira biti manje vjerovatno.

“Turska podržava vladu u Tripoliju kojoj, kao i mnogim vojnim i političkim figurama povezanim sa vladom, omogućava da zauzmu čvršći i beskompromisniji stav i da odbiju pregovore ili prekid vatre”.

Prekid vatre se za sada poštuje. Ruski, turski i libijski zvaničnici iz obje frakcije sastali su se u ponedeljak u Moskvi, a Berlin je najavio da planira da kasnije ovog mjeseca organizuje mirovnu konferenciju za Libiju.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u ponedeljak da je cilj turske intervencije da se pronađe rešenje krize.

“Uz božju volju, na konferenciji u Berlinu, postavićemo ovaj prekid vatre na čvrste osnove”.

U Libiji nema mira od zbacivanja Moamera Gadafija 2011. godine. Iako sada ima napretka ka postizanju mirovnog rešenja, analitičari upozoravaju da bi veća strana intervencija mogla samo da učvrsti postojeće podjele u zemlji.

XS
SM
MD
LG