Linkovi

Vodi se bitka za glavni grad, zbog vazdušnih udara na Tripoli zatvoren aerodrom


Putnici nakon što su evakuisani sa aerodroma Mitiga u Tropoliju, Libija, 8. aprila 2019.
Putnici nakon što su evakuisani sa aerodroma Mitiga u Tropoliju, Libija, 8. aprila 2019.

Libijske vlasti zatvorile su jedini funkcionalan aerodrom u Tripoliju nakon vazdušnog udara u ponedeljak, dok se bitka za glavni grad nastavlja između rivalskih snaga.

Oficiri za bezbednost na aerodromu Mitiga, istočno od glavnog grada Libije, kažu da ni jedna strana još uvek nije preuzela odgovornost za napad, u kome prilikom udara na pistu nije bilo žrtava. Snage lojalne vojnom komandantu, generalu Kalifi Haftaru, vrše pritisak sa ciljem preuzimanja kontrole nad prestonicom.

Libijski premijer Fajez Saraj, koga podržavaju Ujedinjene nacije, nazvao je Haftarovu akciju pokušajem puča. Haftar i njegove snage su izgleda uspostavile kontrolu na obodima grada, ali je Saraj rekao da su vladine snage spremne da im se suprotstave. Ujedinjene nacije uputile su hitan apel za uvođenje dvočasovnog prekida vatre, kako bi se evakuisali civili.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da bi prekid vatre omogućio "opskrbu hitnih službi i prolaz za civile, uključujući i one povređene, iz oblasti konflikta". rekao je da borbe pogađaju i naseljene oblasti i da "nepoznati broj civila nije u mogućnosti da pobegne sa tih lokacija".

Dižarik je rekao da je 3.400 ljudi raseljeno usled poslednjeg talasa nasilja, koji je počeo u četvrtak.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, u izjavi objavljenoj kasno u ponedeljak, rekao je da "ne postoji vojno rešenje za konflikt u Libiji" i pozvao sve strane da se "angažuju u hitnom dijalogu kako bi se pronašlo političko rešenje". Takođe je ponudio pomoć UN-a u započinjanju dijaloga.

Međunarnodni komitet za spasavanje procenjuje da je 21 osoba, uključujući dva medicinska radnika, ubijena u borbama, upozoravajući da će broj onih kojima je neophodna humanitarna pomoć rasti ukoliko se konflikt nastavi.​

Borbe su prvi talas nasilja u Libiji od pada diktatora Moamera Gadafija 2011.

Margaret Bešir učestovala je u pisanju ovog izveštaja iz Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG