Linkovi

Ne poštuje se prekid vatre u Libiji, SAD povlače deo vojnika


Libijska nacionalna armija, kojom komanduje Kalifa Haftar, polazi iz Bengazija da bi pružila pojačanje trupama koje napreduju ka Tripoliju, 7. aprila 2019.

Ujedinjene nacije hitno su pozvale na dvočasovni prekid vatre u predgrađima Tripolija, da bi se evakuisali civili i ranjeni, dok snage lojalne vojnom komandantu, generalu Kalifi Haftaru, nastavljaju svoj prodor prema prestonici. Međutim, prekid vatre se nije poštovao.

Snage istočne Libije izvršile su vazdušne udare na južni deo Triploija i napredovale ka gradu, čime su se ubrzale operacije preuzimanja prestonice dok UN nisu uspele da uspostave primirje.

Snage Libijske nacionalne armije Kalife Haftara, koje podržavaju paralelnu administraciju na istoku, prošle nedelje su započele pohod na Tripoli, na zapadu, gde je sedište međunarodno priznate vlade.

Libijski premijer Fajez Saraj, koga podržavaju Ujedinjene nacije, nazvao je Haftarove akcije pokušajem da se izvrši puč. Haftar i njegove snage po svemu sudeći osvajaju teritoriju na periferiji prestonice ali Saraj kaže da su vladine snage spremne da se suoče sa njegovim vojnicima.

Arapski mediji emitovali su snimak Haftarovih snaga kako prolaze kroz kapije sada zatvorenog međunarodnog aerodroma u Tripoliju, pre nego što su zauzeli položaje ispred zgrade terminala i sada nekorišćenih pista. Na snimcima se ne vidi nikakav otpor preuzimanju.

Arapski mediji takođe su prikazali stanovnike delova blizu prestonice kako pozdravljaju dolazak Haftarovih snaga. Televizija al-Arabija, u saudijskom valsništvu, navodi da su Haftarovi vojnici ušli u četvrt Kalat al-Fargan u Tripoliju. Glas Amerike još nije dobio potvrdu iz nezavisnih izvora.

Zbog tenzija u regionu, američka Afrička komanda (AFRICOM) povukla je neke od svojih vojnika iz Libije. Međutim, komanda koja pruža vojnu podršku diplomatskim misijama i učestvuje u aktivnostima u borbi protiv terorizma ističe da je i dalje predana "bezbednoj i stabilnoj Libiji" i da će "proceniti izvodljivost obnovljenog američkog vojnog prisustva."

Četiri grada pod kontrolom Haftarovih snaga

Haftarov vojni portparol, poručnik Ahmad Almismari, izjavio je na konferenciji za novinare u subotu da snage pod komandom generala Haftara napreduju i da kontrolišu gradove Garjank, Dženduba, Kasr al-Bešir i Suvani. Rekao je da je u sukobima poginulo 14 vojnika koji su se borili protiv libijske armije. Dodao je da su avioni vazduhoplovnih snaga lojalnih Haftaru izveli najmanje četeiri vazdušna napada blizu vojnog kompleksa Bab al-Azizija južno od Tripolija ali da nije bilo žrtava. Dodao je, međutim, da su avioni snaga lojalnih vladi, iz obližnjeg grada Misrate izvršili vazdušni udar u kojem je stradalo više civila. Napad je izvršen na grad Garijana, koji sada kontorliše Haftar.

Kako se borbe šire, generalni sekretar UN Antonio Gutereš je tokom posete Jordanu poručio da UN "nikada neće odustati od podrške libijskom narodu."

Specijalni izaslanik UN Gasan Salame, koji se sada nalazi u Libiji, izjavio je da pažljivo prati situaciju.

Kalifa Haftar, vojni komandant, predvodi operacije protiv snaga libijske vlade.
Kalifa Haftar, vojni komandant, predvodi operacije protiv snaga libijske vlade.

U Kairu, egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi pozvao je međunarodnu zajednicu da preduzme korake da ponovo uspostavi stabilnost u libijskoj prestonici. Ministar spoljnih poslova Sameh Šoukri preneo je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu koji se nalazi u poseti Egiptu da je Libija van kontrole od revolucije u kojoj je zbačen Moamar Gadafi 2011.

Šukri je rekao da je situacija u Libiji zabrinjavajuća u proteklih nekoliko godina zbog nestabilnosti i širenja terorizma.

Lavrov: Započeti razgovore

Sergej Lavrov apelovao je na zaraćene strane u Libiji da obustave vojne operacije i sednu za pregovarački sto. On je ocenio da međunarodna zajednica mora da spreči dalju eskalaciju situacije.

Izaslanik UN Salame je poručio da treba uložiti sve napore da se održi predstojeća konferencija o nacionalnom dijalogu u južnom gradu Gadamesu, osim ako "situacija na terenu to potpuno ne onemogući."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG