Linkovi

Tripoli: Snage suprotstavljene vlastima tvrde da kontrolišu aerodrom


Snage lojalne Halifi Haftaru, arhivska fotografija
Snage lojalne Halifi Haftaru, arhivska fotografija

Tripoli - Vojne snage pod kontrolom komandanta Kalife Haftara, protivnika aktuelnih libijskih vlasti, saopštile su da su preuzele kontrolu nad glavnim aerodromom u prestonici države Tripoliju. Haftarova služba za medije saopštila je da posle preuzimanja radi na obezbeđivanju objekta.

Potez te vojne formacije, povezane sa nepriznatim paralelnim vlastima sa istoka zemlje, rasplamsala je borbu za vlast koja traje od 2011. godine i svrgavanja do tada neprikosnovenog lidera Moamera Gadafija.

Od pada Gadafija Libija je zapala u razdoblje nestabilnosti sa dve suprostavljene administracije i niz naoružanih grupa koje se bore za vlast i kontrolu nad naftnim poljima.

Gasan Salame – specijalni izaslanik UN za Libiju
Gasan Salame – specijalni izaslanik UN za Libiju

Istovremeno, Ujedinjene nacije (UN) saopštile su da odustaju od namere da održe nacionalnu konferenciju o mogućnostima održavanja izbora u Libiji uprkos napredovanju vojnih snaga sa istoka zemlje prema prestonici Tripoliju i raspirivanju sukoba”, izjavio je Gasan Salame – specijalni izaslanik UN za Libiju.

Takođe, ministri članovi Grupe 7 (Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, i Sjedinjene Američke Države), koji su se sastali u francuskom gradu Dinardu, upozorili su vojnog komandanta Kalifu Haftara da obustavi pohod na libijsku prestonicu Tripoli, ugrožavajući međunarodno priznate vlasti. U suporotnom najavili su da bi se mogao suočiti sa međunarodnom intervencijom.

Prethodno, Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, sastajao se sa Haftarom u pokušaju da se izbegnu novi sukobi koji bi mogli biti uvod u novi građanski rat.

“Napuštam Libiju teška srca i duboko zabrinut. I dalje se nadam da je moguće izbeći krvave sukobe u i oko Tripolija”, objavio je Gutereš na društvenoj mreži Tviter.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatrao je stanje u Libiji u petak iza zatvorenih vrata. Nakon susreta Kristofer Hesgen pročitao je saopštenje kojim je zatraženo da Libijska nacionalna armija prekine vojne operacije.

“Sve sukobljene strane pozivamo da prekinu neprijateljstva. Ne može biti vojnog rešenja za sukob”, istakao je ambassador Hesgen.

Kalifa Haftar, predstavlja se kao protivnik islamističkog ekstremizma, ali ga protivnici vide kao novog Gadafija – harizmatskog lidera koji je decenijama Libijom vladao čvrstom rukom.

Televizija Al Arabija objavila je da je visokom zvaničniku UN-a preneo da će se vojna operacija nastaviti sve dok se, kako se izrazio, terorizam ne pobedi”.

Ujedinjene nacije žele da postignu sporazum o uslovima za održavanje izbora kako bi se okončala dugotrajna nestabilnost u Libiji, proizvođaču velikih količina nafte. Ta zemlja je istovremeno i tranzitna tačka za izbeglice i migrante iz Afrike koji pokušavaju da dopru do Evrope. Haftara podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, koji ga vide kao bedem protiv islamističkih militanata i vojno ga pomažu, ocenjuju UN.

XS
SM
MD
LG