Linkovi

Stoltenberg na Kosovu: Pronaći političko rešenje sa Srbijom


ARHIVA - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: Olivier Hoslet/Pool via Rojters)
ARHIVA - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govori na konferenciji za novinare u Briselu (Foto: Olivier Hoslet/Pool via Rojters)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak u Prištini da je najvažnija stvar u ovom trenutku za Kosovo pronalaženje političkog rešenja sa Srbijom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stoltneberg se odvojeno sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, premijerom Aljbinom Kurtijem i ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem.

"U nekoj fazi, trebalo bi da vidite normalizaciju. To bi bilo važno kada je reč o odnosu Prištine i Beograda, ali biće važno i kada je reč o odnosu Kosova sa svim međunarodnim institucijama, uključujući NATO", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

Stoltenberg je takođe istakao da je sporazum iz 2013. godine, prema kome Kosovske bezbedonosne snage (KBS) ne mogu da idu na sever Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a, i dalje na snazi.Ovo pitanje je, rekao je generalni skeretar NATO-a, bilo tema razgovora između njega i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji ovaj sporazum smatra štetnim.

Ipak, Stoltenberg je pozdravio činjenicu sto je sporazum i dalje validan.

"To je najbolji način da se pronađe pravi balans, da se izbegnu situacije koje bi mogle potkopati i oslabiti napore za pronalaženje rešenja i da se izbegne bilo šta što bi moglo potkopati dijalog Prištine i Beograda", rekao je Stoltenberg, a prenosi RSE.

Saopštenjem se nakon sastanka oglasila predsednica Kosova. Ona se zahvalila generalnom sekretaru NATO-a na podršci KFOR-a u obuci pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga koje, kako je navedeno, sprovode proces prelaska u vojsku u skladu sa NATO standardima i koja će "biti dostojna da postane deo ove organizacije". Osmanijeva je u saopštenju istakla da je budućnost Kosova u EU, NATO-u i Ujedinjenim Nacijama.

Posvećeno radimo na tome da se učlanimo u NATO. Potrebna nam je podrška ove organizacije čak i sa članicama NATO-a koje ne priznaju Kosovo“, istakla je predsednica Osmani.

U saopštenju se navodi da je u kontekstu regionalne bezbednosti, Osmanijeva pomenula opasnost od ruskog uticaja na Balkanu, i da zato članstvo Kosova u NATO smatra veoma važnim.

Tokom jednodnevne posete Kosovu generalni sekretar NATO-a sastaće se i sa predstavnicima KFOR-a, a kako prenose prištinski mediji razgovaraće i sa nekoliko međunarodnih i lokalnih medija.

XS
SM
MD
LG